Het Lentenummer van Vezel

Marrie Bel

Het groen spat uit de grond, vogels zingen hun hoogste lied, de eerste bloesems zijn te zien en het lentenummer van Vezel is uit. In een wereld vol geweld, oorlogen en vluchtelingenstromen zijn er ook kleine, mooie momenten. We hopen dat het maart nummer van Vezel magazine er daar eentje van is.

Kijk je op straat om je heen dan zie je jeans in allerlei tinten blauw. Marrie Bel denkt in blauwtinten en schildert met afgedankte jeans de mooiste beelden. Op de omslag van Vezel loop je zo’n blauw geschilderd straatje in.

Ruimte en stilte

Annemarie van der Veen is met haar atelier het project Zwol gestart. Een project waarbij wol uit een straal van 50 kilometer om haar atelier verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Met vrijwilligers maken ze samen viltwerk, haak- en breiwerk, verven ze de wol en spinnen en weven ze. Op verzoek van een psychologiepraktijk maakte ze van wol wandpanelen om het geluid te dempen in de ruimte. Ze zijn wonderschoon geworden en stralen door hun eenvoud in ontwerp en materiaal stilte uit.

Anne Marie van der Veen / geluidspaneel
Anneke Kolijn / Rietkraag

Dit kan ook gezegd worden van het weefwerk van Anneke Kolijn . Ook zij maakte in opdracht een wandkleed. Het heet Rietkraag. Hoe je ruimte en beweging krijgt in het weefwerk vertelt Anneke. Ze heeft de ideeën van haar opdrachtgever op een prachtige wijze verwerkt in het werk. 

Naslagwerken in kleur

Elly van Elp-Bosscha en Iris Hos Engelhart schrijven beide over twee bijzonder projecten. Elly maakt een herbarium van stof en Iris maakt een verfhoutlap. Ze onderzoekt het verven met houtsoorten. Een zoektocht, waarbij de reis zelf het belangrijkste is.

Iris Hos Engelbert / Houtlap
Elly van Elp-Bosscha / Herbarium

Nadat een muizenfamilie het oude herbarium van Elly aan flarden had gebeten maakt ze een nieuwe, maar dan heel anders. 

Trouwjurk, hoed en vesten

Dit keer ruim aandacht voor kleding. Een prachtig geborduurde trouwjurk, een vilten vestjas, een hoed gemaakt met de naaldbindtechniek en een miskoop dat met veel geduld een totaal ander vest wordt. Borduren, vilten, een oude manier van breien en naaien, uiteenlopende technieken om originele kleding zelf te maken of te vermaken. Misschien kan Vezel een keer een modeshow organiseren met alle kleding die door lezers naar aanleiding van artikelen in het blad zijn gemaakt.

Gonneke Prak / Trouwjurk / geborduurde bloemen
Eke Krug / vest

Geheimen

Het mooie van Vezel is dat mensen hun geheimen willen delen om zo kennis met elkaar te delen. Erna Platel maakte: Het geheim in een doosje. Ze houdt ervan om mooie materialen te verzamelen: kralen, papier, fotoś , kant, zijde lint, garen en dan met borduren, verven, ecoprinten en andere technieken de prachtigste fantasie dingen te maken. 

Erna Platel / Het geheim in een doosje

Melkwol

Ooit van melkwol gehoord. Het is een synthetische vezel gemaakt van caseïne, een stof die voorkomt in de melk van zoogdieren. De geschiedenis is in deze Vezel te lezen en ook waarom het nu opnieuw in de belangstelling komt. 

Mathilde richt zich zoals altijd op wol. Dit keer is niet het spinnen van een mooie draad voor een breiwerk haar inzet, maar is het spinnen van bijzondere draden voor een wel heel bijzonder werk haar zoektocht. Viltwerk wordt met deze draden aan elkaar gebreid.

Melkwol

Zoektocht

In deze Vezel zijn verschillende mensen op zoek. Hoe creëer ik ruimtelijkheid in een weefwerk, wat levert mij het verven met verschillende houtsoorten op, hoe kan ik de naaldbindtechniek gebruiken voor het maken van bijzondere kleding, hoe vind ik oplossingen voor het maken van de geluidspanelen. Anne Marie van der Veen zegt: “Blijven kijken en de geest openstellen voor wat je ziet”.

Helma van Klein Wee / Uitgekleed

Helma van Klein Wee schrijft in haar artikel hoe dat bij haar al vele jaren werkt: Zoekend laten ontstaan. Haar werken laten het genot zien van het spelen met textiel.