Hedendaagse textielkunst in het Zilvermuseum en de Kantfabriek

Boek vol Zilverwerken

Zilver en kant. Het doet me aan vroeger denken. In het Zilvermuseum in Schoonhoven en Museum de Kantfabriek in Horst is veel te zien over de geschiedenis van het maken van zilveren voorwerpen sieraden en kant. Het prachtige van deze musea is dat ze ook oog hebben voor de hedendaagse kunst.

Het Veelzijde-G Collectief toont haar inspirerende  “Boek vol zilverwerken” in het Nederlands Zilvermuseum. Mieke Werners “Hulde” in de Kantfabriek is een eerbetoon aan alle textielkunstenaars.

Boek vol Zilverwerken

HET VEELZIJDE-G COLLECTIEF

Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met de expositie “Boek vol Zilverwerken”  in het Kenniscentrum van het Nederlands Zilvermuseum. Het collectief bestaat uit textielkunstenaars uit het hele land en heeft inmiddels al zo’n 22 keer bij verschillende musea en galeries geëxposeerd, elke keer met een ander thema.

Ter inspiratie bracht het Collectief op 10 september 2019 een bezoek aan het Zilvermuseum in Schoonhoven en kreeg een rondleiding door Henk de Leeuw den Bouter, goud- en zilversmid. Het idee voor het thema was ontstaan: Een boek vol Zilverwerken. Het is  een knipoog naar Kortjakje. De gemaakte werkstukken, veelal in boekvorm zijn heel gevarieerd en bevatten ‘zilver’ op allerlei manieren. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt. Dat het Collectief dit jaar de eindwerkstukken van het thema ‘een boek vol zilverwerk’ mag exposeren in het Zilvermuseum is een unieke gebeurtenis.

Mieke Werners

Mieke Werners in de Kantfabriek

‘Hulde’ is de solotentoonstelling van het werk van Mieke Werners in het Museum de Kantfabriek in Horst. De titel ‘Hulde’ verwijst naar een van haar laatste projecten, waarbij zij een levensecht eerbetoon geeft aan ‘de hand’ als schepper en als getuigenis. Het is een applaus voor de handen van textielkunstenaars die al het werk maken.

Naast Hulde is zijn nog een drietal projecten van Mieke te bewonderen: ‘Van oude mensen’ waarin ze met lijnen in het gezicht de sporen én schoonheid van de ouderdom laat zien. In ’Keeromme’ is haar textielkunst van twee zijden te bekijken met telkens een ander beeld. En tot slot ‘Parade’, een eerbetoon aan het textiele handwerken, dat is gemaakt met geschonken kant van Museum de Kantfabriek.

Op textielkunstenaars kun je een blog van Mieke Werners volgen. Het mooie is dat je inzicht krijgt hoe een tentoonstelling tot stand komt , het proces van selecteren van het werk, nadenken over hoe werken tot hun recht komen, het inrichten zelf met de hulp van vele vrijwilligers. De vele afbeeldingen geven al een voorproefje op het fantastische werk wat te zien is Horst.

Hulde is tot en met 23 december te bezichtigen in het Museum de Kantfabriek

Boek vol Zilverwerken is te zien tot en met 23 november in het Zilvermuseum.