Gras, oer-hollands en toch zo verrassend.

Ceres, in de opera Bachus, Ceres en Venus. Kostuum van Freya Wouters

Op je blote voeten door het gras, of liggen in het gras en naar de blauwe hemel kijken, genieten van weilanden vol wuivend en groen gras, wat is er nu meer zomers dan dat! Zo hebben ze gedacht bij het Museum IJsselstein, waar op dit moment een zomerexpositie te zien is onder de titel ´De weide als muze, van halm tot vergezicht´.  Gras als inspiratiebron èn materiaal voor diverse kunstenaars. Van traditionele landschapsschilderijen en -foto´s tot gevilte wandkleden van Claudy Jongstra en het operakostuum dat Freya Wouters voor de opera Bachus, Ceres en Venus maakte. Dit levert spannende combinaties op.

Bekijk hier de trailer van de expositie:

Johanna Schweizer, Takkenman 2016

Johanna Schweizer, Takkenman 2016

Prikkelend
Naast prachtig fotomateriaal en schilderijen zijn ook minder voor de hand liggende graskunstwerken in deze expositie opgenomen. Kenmerkend hiervoor zijn de afwijkende materialen, technieken en disciplines waarmee de fantasie geprikkeld wordt en een beroep gedaan wordt op associatieve vermogens. Zo heeft Johanna Schweizer in de gehaakte Takkenman zaden verwerkt die symbool staan voor de vruchtbaarheid. In het kleurgebruik herkennen we het polderlandschap met zijn groene velden doorsneden door rivieren.

Landschap als thema
In het kader van het terugkerende tentoonstellingsthema ‘landschap’ besteedt Museum IJsselstein (MIJ) na ‘In de wolken met MIJ’ (2013) en ‘De stad in MIJ’ (2014), aandacht aan het omringende polderlandschap van IJsselstein,  de zogenaamde Lopikerwaard. Dit groene hart vormt een fraaie combinatie van historisch cultuur- en natuurlandschap. Weidelandschappen met koeien, doorsneden met lange sloten, boerderijen, molens en karakteristieke knotwilgen. Oer-Hollands van karakter met de Lek als landschapsbepalende rivier.  IJsselstein heeft een groene uitstraling en is zeer actief in het (her)inrichten van de groene publieke ruimte.

Diverse locaties in de historische binnenstad van IJsselstein
Behalve in het museum is de tentoonstelling ook op andere locaties te zien. Die locaties zijn de 16e-eeuwse Kasteeltoren, de Historische Stadhuiszolder, de Waag en het Fulcotheater.

Een kijkje bij ‘Graskunst met MIJ’
Op elke woensdag, donderdag en vrijdag zijn er rondleidingen naar de ´satellietlocaties´ om 14.00 en 15.30 uur. In de weekenden zijn de satellietlocaties geopend van 13.00 – 17.00 uur.

Deelnemende kunstenaars
Eelco Brand, Wouter van Buuren, Jan Dibbets, Zoro Feigl, Daan de Jong, ClaudyJongstra, Klaas Kloosterboer, Jeroen Komen, Ellen Kooi, Jan Koster, Marijke Lombaers, Studio Makkink & Bey,  Marjolijn Mandersloot, Hans van der Meer, Myriam Mihindou, Bob Negryn, George Noordanus, Henk Peeters, De Plantenfabriek, Jos de Putter, Fedor van Rossem, Johanna Schweizer, Jessica Skowroneck, Titus Swart, Angenelle Thijssen, Hans Ubbink, Levi van Veluw, Kees Wennekendonk,  Co Westerik, Bas van Wieringen, Freya Wouters.

De expositie is nog te zien tot 18 september 2016. Meer informatie: www.museumijsselstein.nl