Goed nieuws

Goed nieuws geven we met veel plezier door. Gieneke Arnolli schreef in de nieuwste Vezel over haar gemaakte plaid in het kader van Het project Pleed. Het krijgt een vervolg met een nieuw project: Babypleed. Ook Weefnetwerk heeft een heel goed bericht: Een slim alternatief voor haar landelijke dag op vele plaatsen in Nederland in november.

Babypleed

Met de anderhalve meter pleed van het jaar 2020 wilde Pleed voorkomen dat wol van de Leeuwarder schapenkudde naar China ging, omdat er hier geen belangstelling voor is. Ze gaan door met een nieuw project.

Door het maken van babydekentjes van 60 bij 80 cm van lokale wol hoopt Pleed de opgebouwde kennis, ervaring en contacten verder te ontwikkelen en schapewol te gebruiken dicht bij de bron. De start is in een Leeuwarder wijk met een programma van 9 maanden. Het plan:  3 maanden spinnen, 3 maanden spinnen en pleeds maken, 3 maanden afronden en uitdelen.
De gemaakte baby-dekentjes worden uitgedeeld aan jonge ouders.

Voor het maken van de eerste voorraad baby-dekentjes, zijn ze op zoek naar lokale wol. De wol van de Leeuwarder kudde van dit seizoen is niet meer beschikbaar, en ze willen toch graag binnenkort van start gaan. De lokale wol mag een vacht zijn, maar ook gesponnen wol is welkom. Belangrijk is dat het een vacht is van een lokaal schaap, van een kwaliteit die geschikt is om er garen mee te spinnen. De gesponnen wol is bij voorkeur al een keer gewassen/uitgekookt. Voor een BabyPLEED is ongeveer 500 gram gesponnen wol nodig. Mocht je wol beschikbaar hebben ga naar Pleed.

Ook kun je mailen als je mee wilt doen als spinner/breier/haker/vilter/wever van een BabyPLEED.

Mathilde Jongbloed

Weven in november

Ieder jaar organiseert Weefnetwerk een dag voor haar leden in het centrum van het land. Hier treffen wevers elkaar, volgen lezingen en workshops en zijn leveranciers van weefmaterialen aanwezig.

Het zal je niet verbazen om te horen dat die dag, die op de agenda stond voor november, in de inmiddels bekende vorm niet door kan gaan. Weefnetwerk heeft besloten het jaarlijkse evenement niet op één maar op een heleboel plaatsen in het land te laten plaatsvinden. Diverse ateliers in het land hebben zich gemeld. Op de site van Weefnetwerk vind je uitgebreid informatie over alle mogelijkheden.  Ketting weven en vervilten, workshop werken met een kleursysteem, weef je wandobject , de geheimen van TC weven zijn een selectie uit de vele onderwerpen die je kunt volgen op de wevers dagen.