Forever young

Forever Young - Kate Moss

Kate Moss  – hier 16 jaar – als boegbeeld voor deze expositie

Modehuizen en online-winkels bieden steeds vaker genderneutrale kleding aan, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Deze trend is slechts schijnbaar nieuw: tot de vroege twintigste eeuw droegen jonge jongens en meisjes ook dezelfde kleding. De expositie Forever YOUNG  in Modemuseum Hasselt (België) laat in een historisch luik zien hoe uniseks kindermode gaandeweg verandert in jongens- versus meisjeskleding en hoe deze zich verhoudt tot de kleding van de ouders. Dit gebeurt aan de hand van stukken uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van het Londense Victoria and Albert Museum, MoMu Antwerpen en Gemeentemuseum Den Haag. De expositie is nog tot en met dit weekend te bekijken.


Een aantal modecoryfeeën lijkt nooit oud te worden. Denk maar aan Kate Moss die symbool staat voor jeugdigheid in de mode, niet in het minst door de beelden die van haar gemaakt werden op zestienjarige leeftijd door fotografe Corinne Day voor Life Magazine, het campagnebeeld van deze tentoonstelling. Ondanks de kortstondigheid van jeugd in het mensenleven, blijven we er eeuwig naar hunkeren. Kleding is een manier om dit jeugdige gevoel terug te vinden. Dat zie je bijvoorbeeld aan sneakers en hoodies, die alomtegenwoordig zijn.

Deze hedendaagse ‘youthquake’* vormt een dankbaar uitgangspunt voor deze expositie van Modemuseum Hasselt. Het werk van ontwerpers als Walter Van Beirendonck, Viktor & Rolf, maar ook Gucci en Moschino bevat vaak speelse en surrealistische referenties aan de kinderwereld. Teddyberen, marsmannetjes, poppen en sprookjes worden geïntegreerd in kleding voor volwassenen. Dat kinderen een steeds belangrijker publiek worden in de mode, blijkt uit de kindercollecties die gelanceerd worden door belangrijke modehuizen zoals Givenchy en Gucci.

Forever YOUNG wil modeliefhebbers, jongeren, ouders en kinderen aanzetten tot reflectie over de invulling van concepten als identiteit, gender en jeugd in een modecontext. Historische kleding en hedendaagse catwalkcreaties in combinatie met film en fotografie van onder meer Corinne Day, Tim Walker en Luis Monteiro illustreren dit fascinerende verhaal.

Forever YOUNG maakt deel uit van een dubbeltentoonstelling. Bezoek zeker ook het tweede luik ‘YOUNG forever’ op deze tweede locatie:  https://www.ccha.be/programm /1908/Modemuseum_Hasselt_cultuurcentrum_Hasselt/forever_YOUNG_forever_tijdens_Krokusfestival/?type=show

Bekijk ook deze video met een impressie van de tentoonstelling:

* Youthquake: Het woord ‘youthquake’ werd al in de jaren ’60 bedacht door Vogue-redacteur Diana Vreeland, die het gebruikte om plotse veranderingen in mode, muziek en gedragingen te omschrijven. Volgens Oxford Dictionaries heeft het woord recent een heropleving gezien. De betekenis is geëvolueerd: het woord duidt nu op jonge mensen die politieke verandering aansturen.

Meer informatie: Modemuseum Hasselt