Fiber Futures | Kunst uit Japan

Work 2000-II  van Tetsuo Fujimoto

Work 2000-II van Tetsuo Fujimoto

Zoveel schoonheid op een regenachtige dag in de prachtige omgebouwde fabriekshal van het Textielmuseum. We bezoeken voor Vezel de tentoonstelling Fiber Futures. Vol respect en bewondering zien we hoe moderne kunstenaars met eeuwenoude technieken een fascinerende wereld scheppen. De lange reis naar Tilburg wordt rijkelijk beloond. Een dertigtal Japanse kunstenaars tonen hun werk en geven een gevarieerd beeld van de Japanse fiber scene.

Van draad tot vorm

Bij het openen van de deur van de tentoonstellingsruimte worden we beide even stil. Indrukwekkende vormen: hangend, staand, liggend in een grijswitte fabrieksruimte. Onbeschrijflijk wat je kunt maken met een draad van welk materiaal dan ook.

W-Orbit van Akio Hamatani

W-Orbit van Akio Hamatani

Mijn oog valt op de luchtige W-Orbit van Akio Hamatani. Talloze draden van dezelfde lengte zijn aan een rond frame gehangen. Het blauw rondom de opening trekt de aandacht van de buitenvorm naar de binnenkant.

Fascinerend is het wandkleed opgebouwd uit duizenden zigzagsteken met polyestergaren. Zo mooi van lijn en kleur. Diepte ontstaat door laag over laag te werken. Tetsuo Fujimoto is de maker van Work 2000-11. Ik gebruik een machine om mee te tekenen en toch maak ik daarmee werken die er uitzien als handgemaakte tekeningen en schilderijen. Ik laat graag zien hoe de stof valt, hoe het materiaal kringelt en kreukelt.

Ambachtelijke technieken

Macramé, manden vlechten, weven, naaien en vouwen. De kunstenaars hebben gebruik gemaakt van vele verschillende ambachtelijke technieken met flexibele materialen zoals vlas, zijde, washi, papier, hennep, staaldraad, synthetische vezels. Kyõko Kumai knoopt met staaldraad een sculptuur, zo licht en transparant. Het lijkt alsof het dun garen is.

Orikata (Gevouwen vorm)

Orikata (Gevouwen vorm)

Kazuyo Onoyama gebruikt dunne stof om simpele vormen te vouwen, die de laagjes, schaduwen en de structuur goed laten uitkomen. In Japan is het vouwen niet alleen een functionele, maar ook een betekenisvolle handeling. Ik vouw het materiaal steeds opnieuw als een gebed voor geluk, vrede, overvloed en gezondheid. Dit werk moet je zien, de tijd nemen er in opgaan. Het straalt licht uit. Alleen van het kijken krijg je al energie.

Onze complimenten voor de manier waarop de werken zijn tentoongesteld in Tilburg. De ordening van de ruimtes door de werken op kleur bij elkaar te groeperen geeft rust, eenheid en aandacht voor elk werk. Jonge en oudere mensen zagen we deze middag de tentoonstelling bezoeken.

Om een indruk te krijgen van de werken op de tentoonstelling hier onder een video van Fiber Futures in Nihon in New York, waar de tentoonstelling in 2011 te zien was.

De tentoonstelling Fiber Futures is nog tot 7 februari te zien in het Textiel Museum in Tilburg. Naast de tentoonstelling worden er in deze periode verschillende activiteiten georganiseerd rond het thema Japan, zoals interessante inloopworkshops en masterclasses. De stalenkamer in de bibliotheek zal tevens het thema Japan uitstralen. Hier zijn prachtige voorbeelden van Japanse stoffen uit het einde van de 19e eeuw te bezichtigen.

Reacties (1)

Reacties plaatsen niet mogelijk.