Rond 11 december verschijnt het nieuwe Vezel magazine. In deze laatste Vezel van 2024 is er extra aandacht voor eigenzinnige mode en accessoires. Met bijzondere combinaties van materiaal en techniek en hergebruik van materialen. Zoals gehaakte juwelen van zilverdraad, activistische rokken, een nuno vilten hes, kleurrijk gehaakte hoeden en kleding, een shibori blouse, no waste wikkelrokken, een handtas met reliëf en kostuumkunst. Daarnaast lees je ook nog over het werken met een groot weefgetouw, een installatie van indringers, een textiele boom en deel twee van breien met krantenpapier.
Lees hier een voorproefje van de artikelen en inhoud van de nieuwe Vezel 4/2024.
Door Suzanne Scholten
Een boom opzetten
De laatste Vezel van 2024 opent met het opzetten van een boom door Jitske van der Wal. Met het thema troost maakte ze voor het tweejaarlijkse evenement Feest van de Geest een boom om bij te zitten, te schuilen en te omarmen.
De basis van de troostboom is een kapotte parasol met een kerstboomstandaard. Het bladerdek is gemaakt van gerecyclede zeefdrukken, tekeningen en bladeren van oude doeken uit vioolkisten. Met er boven een hemel van transparante lappen van kunstzijde. Veel van de gebruikte materialen hebben een verhaal en in de boom is veel te zien. Details van mooie draden, zijden sjaaltjes tot oude medailles. Jitske installeerde de boom in de kerk van Wapserveen.
Kleren maken de vrouw, vrouw maakt de kleren
Ook voor Marinke van Riet zijn de verhalen en herkomst van textiel belangrijk. In Helmond zag ze elke zomer de kleurrijke stoffen die handelsvrouwen uit West Afrika kochten bij Vlisco. De kleuren, patronen en flanerende vrouwen vond ze adembenemend mooi en totaal anders dan wat gewoon was in Helmond. Ze ontdekte dat de kleurrijke patronen ook betekenis hebben en worden gedragen met een doel.
Om zich te onderscheiden als directeur van een wereldwijde anti-corruptiebeweging in de gas, olie en mijnbouw droeg ze kleurrijke jurken en rokken die ze zelf ontwierp en door lokale kleermakers in elkaar liet zetten. Tegenwoordig maakt ze met hergebruik en upcycling activistische jurken en rokken. Zoals een rok over vrouwenrechten gemaakt van oude kleding en actietasjes, die ze draagt tijdens bijeenkomsten en conferenties.
Een indigoblauw nuno-vilt hes
Adrian Salomé vertelt in detail hoe ze een Nuno hes vilt en verft. Nuno is een Japanse term voor het vilten met dunne lagen stof met een open weefsel. Daarvoor zijn stoffen geschikt zoals chiffon, pongé, organza en batist. Elke stof reageert anders door het al dan niet krimpen en plooien. Het vilten hes is gemaakt van vier sjaals en bestaat uit een combinatie van dichte structuur op pongé en transparantie op chiffon. Adrian verft het hes met indigo met de 1-2-3 methode, een milieuvriendelijk indigo verfrecept.
Het resultaat is een prachtig warm indigoblauw hes. Het patroon en verfrecept worden uitgebreid beschreven in een stappenplan met foto’s.
Mijn kleurrijke haakwereld
Welkom op het feest van kleur! Chaya Tarenskeen is gespecialiseerd in het ambachtelijk maken van hoeden en ontwierp onder meer een kleurrijke collectie voor artiesten en een van top tot teen gehaakte outfit.
Chaya vertelt over wat haakwerk en kleuren voor haar persoonlijk betekenen. Met haar kleurrijke haakwerk wil ze de wereld positiviteit en vrolijkheid geven, een Happy Party waar iedereen welkom is.
Veel plezier met krant
In vervolg op het artikel uit de vorige Vezel vertelt Angelique van Oest-van Breda over spinnen en breien met krantenpapier. Deze keer ontdekt ze een techniek die het kranten breiwerk steviger maakt en beter in vorm houdt. En ze vertelt hoe ze met haar werk De bibliotheek van het onleesbare een prijs won en afstudeerde aan de Kunstacademie in Genk.
Juwelen haken met koper- of zilverdraad
Haken kun je met garens, maar ook met koper- en zilverdraad. De techniek van haken is dan iets anders dan bij het klassieke haken. Daniëlle Broekhuizen-Mazzola maakt sieraden en legt nauwkeurig uit hoe je met koper- en zilverdraad sieraden kunt haken. Het vraagt enige oefening om een mooi resultaat te krijgen. Daarom raadt Daniëlle aan om te beginnen met koperdraad. Dat is niet alleen goedkoper, het draad is ook iets soepeler te verwerken dan zilverdraad.
Shibori blouse… Shibori Blues
Voor een trouwfeest met dresscode besluit Elly van Elp-Bosscha een blauw-witte shibori blouse met bloempatroon te maken. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Na meerdere tegenvallende resultaten, vervolgt ze haar shiborireis met uiteindelijk een prachtige blouse als resultaat. Haar verslag bevat een uitgebreide werkbeschrijving en foto’s van de zijden blouse met stitched shibori.
Back tot the 70 ’s
Mathilde Hemmes vertelt hoe ze na een carrière als verloskundige en de kunstacademie-opleiding terugkeerde naar het werken met textiel. Ze werkt met ruwe schapenwol die ze zelf spint en natuurlijk verft in vele kleuren. Hiermee maakt ze uitsteeksels van omwonden wol met een kleurverloop die als Indringers uit muren en plafond steken.
De groeiende installatie Indringers is tot 2 februari 2025 te zien in de expositie 100 jaar is niets over Louis le Roy in Museum Heerenveen.
Twee keer een rok
Hoe maak je een wikkelrok schuin van draad van zo min mogelijk stof? Een schuin van draad geknipte rok valt mooi, maar kost vaak veel stof. Floor de Bruijn onderzoekt hoe je met verschillende ontwerpen een ‘no waste’ rok kunt maken. Daarvoor maakte ze meerdere modellen en rokken, waarvan ze ook de stof verfde. Ze laat in tekst en patroontekeningen zien hoe je met 150 bij 90 cm. stof eenvoudig een mooie wikkelrok kunt maken.
Van hoedenmateriaal en wollen stof naar een Clutch
Sinamay is een geweven materiaal van vezels van een bananenboom. Het wordt veel gebruikt voor het maken van hoeden. Eke Krug experimenteert met sinamay en knipt er gaten in die ze vervolgens vult met gevulde lapjes stof. Tijdens het maken ontstaat het idee voor een clutch, een kleine handtas. Met verschillende soorten hoedenmaterialen maakt ze een bijzonder gedecoreerd handtasje met reliëf.
Eerherstel
Een overbodig geworden weefgetouw krijgt een nieuwe bestemming. Mathilde Jongbloed weet een groot tapisserie weefgetouw over te nemen. Een tapisserie getouw is een weefgetouw waarbij de kettingdraden verticaal opgespannen worden. Het is een groot weefgetouw van 120 cm. breed met een directe schering en twee schachten die verbonden zijn met trappers. Mathilde vertelt hoe ze met dit grote weefgetouw aan de slag gaat en een eerste ontwerp en weefsel maakt geïnspireerd op Aboriginalkunst.
Kostuumkunst
Dit artikel gaat over het kostuum De strijder wat ik zelf onlangs maakte. Als beeldend kunstenaar laat ik het kostuum een rol opvoeren op het strijdtoneel, het theatrum belli van tragedie en komedie. Het wapen, borstschild, hoofddeksel en het schouderstuk met uitsteeksels doen denken aan een gepantserd kostuum van een krijger. De felle neonkleuren imponeren en werken als schrikkleuren. Deze strijder besluipt je niet in schutkleur, maar betreedt het strijdtoneel kleurrijk en ontwapenend met open vizier.
Voor dit kostuum werkte ik met veel verschillende technieken en materialen, van naaien, smokken, punniken, haken, applicatie en borduren tot papier-maché. In mijn artikel vertel ik over de achtergrond van het kostuum De strijder en zie en lees je over mijn werkproces.
Agenda
Vezel 4/2024 sluit zoals gebruikelijk af met een agenda van evenementen, exposities, workshops, cursussen en een textielreis.
Word abonnee of geef Vezel magazine cadeau
Leuk voor jezelf en een inspirerend cadeau voor de feestdagen.
Vezel 4/2024 en andere losse uitgaven kun je bestellen op de website van Hawar.
Webwinkel Hawar boeken en tijdschriften
Een jaarabonnement op Vezel kost € 22,- (in België € 27,50).
Lees hier meer over abonneren op Vezel magazine.