Weefgroep Eigendraads: een kleurrijke groep

Gezamenlijk Werk Eigendraads

Gezamenlijk Werk Eigendraads

De weefgroep Eigendraads heeft haar eerste gezamenlijke expositie in de mooi gelegen galerie de Smederij in Sappemeer. Aanstaande zondag 1 oktober laten enkele leden tijdens een aantal demonstraties de verschillende technieken van het weven zien. Ik ben alvast gaan voorproeven en als leek heel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van het oude ambacht weven. 

door Annelies Diekman

In juni stond er een leuk stuk van Mathilde Jongbloed over de Weefgroep ‘Eigendraads’ in het tijdschrift Vezel. Het is een uniek groepje van 8 enthousiaste weefsters, die in 2012 zijn begonnen met de cursus ‘Oud Ambacht, Nieuw gebracht’ met Anneke Kolijn als docent. Ze komen 6 keer per jaar bij elkaar en bespreken hun werk. Anneke geeft de weefsters opdrachten mee aan de hand van thema’s. De verschillende thema’s zijn terug te vinden op hun nieuwe website Weefgroep Eigendraads. Ik ben benieuwd of ik enkele opdrachten herken tijdens het bezoek aan de expositie en hoe de dames dit uitgewerkt hebben.

Thema Oogsten / Lies Boon

Thema: Oogsten – Lies Boon

Ik las een mooie uitspraak in het artikel: “Wat zo leuk is aan onze weefgroep, is dat we elkaar inspireren. Je leert van elkaar, leert daardoor ook anders kijken en toch blijft iedereen bij zichzelf.” In de tentoonstelling is dit goed te zien. Elke weefster is te herkennen aan haar werk, de manier van weven, het kleurgebruik, de toepassing van structuren. En al rondkijkend zie ik ook de verschillende thema’s, zoals oogsten, nevelig, stroken, storm, holle vormen, letters, die Anneke Kolijn de acht mensen van de groep gegeven heeft.

Nulbeweging Klaske ten Hoor

Nulbeweging – Klaske ten Hoor

In het werk van Klaske ten Hoor ervaar ik schoonheid en stilte. Dit ontstaat door subtiel kleurgebruik, strakke vormen en lijnen, fijn weefwerk. In het ontwerp ‘Nulbeweging’ speelt schaduw een mooie rol in het witte weefwerk. Herhaling en monochromie, twee kenmerken van de Nulbeweging, een stroming in de kunst uit de jaren ´60, komen tot hun recht in dit werk van Klaske.

Lies Boon vertelt in het genoemde artikel over haar fascinatie voor kleur en materiaal. Dit zie ik duidelijk terug in haar mooie werk. Van veraf trekt het blauw geweven doek met de vele, in harmonicavorm gevouwen, gekleurde papiertjes de aandacht. Boeiend zijn haar experimenten met donker paardenhaar.

In het voelkleed van Mathilde Jongbloed bespeur ik haar onstuimigheid. Het willen onderzoeken van het materiaal en de techniek in grote gebaren. Raak het maar aan. Hoe voelt het materiaal, de verschillende geweven structuren? In haar stuk ‘Storm’ wordt het experimenteren meer geleid in banen en een zelfde weefstructuur in rood en blauw. De afwisseling van klein naar groot in het golfpatroon maakt de onstuimige wind zichtbaar.

Genoten heb ik van ‘de Graanoogst’ van Marjolein Bakker. Het gebruik van lussen en losse draden in het weefwerk, de kleuren. Vrolijk word je van (wan)orde van Marita Ruyter. Blauw met oranje en blaadjes die ronddwarrelen, gemaakt naar aanleiding van de opdracht Storm. ‘Schijnpatroon’ van Aafke Zevenberg in zwart-wit vind ik krachtig.

Thema Fascinatie Aafje Zevenberg

Thema: Fascinatie – Aafje Zevenberg

Het gezamenlijke werkstuk hangt prominent op één van de wanden in de vroegere smederij. Het is prachtig om dit van dichtbij te kunnen bekijken en de structuren, weeftechnieken, de combinatie met verschillend materiaalgebruik te bekijken. Het is genieten om al dit werk op een mooie locatie, waar je gastvrij onthaald wordt als bezoeker, te bekijken. Het plezier om te experimenteren, om te willen leren van elkaar en elkaar te inspireren, spat ervan af.
Ga kijken en doe ideeën op. Wil je graag praten met de weefsters en hun kunst afkijken tijdens de demonstraties? Op zondag 1 oktober ben je van harte welkom.

De Tentoonstelling Weefgroep Eigendraads is nog tot en met 21 oktober te bekijken in galerie De Smederij. De galerie is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 13.30 – 16.30 uur, en op zondag 1 oktober!
De weefgroep Eigendraads bestaat uit: Marjolein Bakker, Gerda Berends, Lies Boon, Klaske ten Hoorn, Mathilde Jongbloed, Marita Ruyter, Marie-Jozé Soppe, Aafje Zevenberg.