Een Modemuseum in Rotterdam

TMM Rotterdam: Haberdashery - patronen knippen

Het Nieuwe Instituut, archief voor architectuur, design en E-cultuur in Rotterdam is op zijn kop gezet. Met een frisse, tijdelijke manier van presenteren, wordt De Mode, via begrippen als ontwerp, tijdgeest en innovatie, in het Tijdelijk Modemuseum tegen het licht gehouden.

Tijdens een wandeling over de drie verdiepingen van het instituut word je in losse exposities en installaties uitgenodigd mee te denken over nieuwe vormen van ontwerpen en ondernemen. Langs de route staan ‘winkelassistenten’ met wie je kledingstukken kunt bekijken en bij wie je ook kleding en stoffen kunt kopen. Zo wordt je bij het maakproces betrokken en wordt allengs duidelijk dat het niet alleen om exclusief en mooi gaat maar vooral ook om veel en goedkoop.

TMM Rotterdam: collectie Eva Maria Haschek

Een ‘winkelassistent’ toont een stuk uit de collectie van Eva Maria Haschek

In de tentoonstelling ‘Collected by’ is dat nog niet aan de orde. Als bezoeker sta je oog in oog met kledingstukken die de Zwitserse Eva Maria Hatschek in de jaren ’60-‘70 liet maken. Je ziet in haar aantekenboekjes schetsen en stoffen die zij aan couturiers voorlegde. Er is fladderende avondkleding met hand geborduurde versieringen, het broekpak en comfortabele huiskleding (de kaftan). De verzameling ligt in dozen op een stelling die als een tijdelijk depot in het midden van de ruimte staat. De ‘beheerder van de dag’ nodigt mij uit samen de inhoud van een doos te bekijken: hoe is de stof gebruikt, hoe is beleg ingezet? Een simpel en uitdagend concept waarbij de schoonheid van de museumstukken op een heel andere manier duidelijk worden.

TMM Rotterdam: fleece Sweathop in Fashion

Fleece Sweathop in Fashion

De tijdreis gaat door in een archief-opstelling: Nederlandse mode van 1945 tot nu. Van Fong Leng tot Punk en de fotografie van Avenue. Maar, na een vliegende start lijkt de fut uit de opstelling te verdwijnen. De onderwerpen worden abstracter – het gaat over ‘gehackte (in de zin van gestolen en overgenomen) productieprocessen. De werkelijkheid achter de kledingindustrie komt in beeld. De laatste tentoonstelling, Fashion data op de 3e etage, leidt je langs spoelen met garen van verknipte fleece truien naar de confronterende documentaire The True Cost. Een wonderschone Indiase vrouw haalt langs een stuk ijzer de knopen en ritsen van een niet slinkende berg 1e wereld textiel, en is blij dat wij dat aan hen gegeven hebben. Ze weet niet van de handel in kleding die wij goedbedoeld afleveren in zakken en bakken. De afstand die je hebt afgelegd binnen het gebouw tussen de collectie van Eva Maria Hatschek en de arbeiders in True Cost lijkt symbool te staan voor het gedachteloos consumeren van mode. Bewustwording en confrontatie hoort een resultaat van een onderzoeksproces te zijn en daar is het Tijdelijk Modemuseum in geslaagd. We kunnen de komende jaren nog wat verwachten vanuit Rotterdam.

Het Tijdelijk Modemuseum is nog te zien tot en met 8 mei 2016, in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Voor openingstijden en meer informatie kijk in de agenda.