Een andere geschiedenis…

Foto Jan Kees Steenman

Ontdek de quilts van Philipp Gufler en het veelzijdige werk van Dirkje Kuik in het Centraal Museum in Utrecht. Els Backhuijs bezocht voor Vezel de tentoonstelling Andere geschiedenis en is onder de indruk.

In de media is steeds meer aandacht voor LHBTQI+… Ben je niet één van hen dan weet je in eerste instantie niet waar deze letters voor staan. Inmiddels raken we meer bekend met de levens van mensen met een andere seksuele voorkeur dan heteroseksualiteit. Ook bekende Nederlanders treden naar buiten en zijn open over hun vrijwel altijd moeizame ‘coming out’. Hun persoonlijke biografie en die van al die anderen vormen samen een eigen, aparte historie. Daarover gaat de tentoonstelling Andere Geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler in het Centraal Museum in Utrecht.

Dirkje Kuik en Philipp Gufler

Dirkje Kuik (1929-2008) is schrijver en kunstenaar en woont en werkt haar hele leven in Utrecht. Zij kwam als William Diederich Kuik ter wereld en laat zich in 1981 opereren, waarna ze de vrouw is die ze altijd al is. Van haar is werk op papier te zien waarin de stad Utrecht veelal onderwerp is. De zichtbare gebouwen zijn symbolen geworden van een wereld in romantisch verval.

Naast haar exposeert Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Zijn bijdrage bestaat uit een serie quilts. Hij eert in dit werk personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de emancipatie van de LHBTQI+ gemeenschap. Speciaal voor het Centraal Museum maakte Guffler een quilt over Dirkje Kuik.

Quilt Dirkje Kuik / Philipp Gufler

Levensverhalen op quilts

Ik ben nieuwsgierig geworden naar de quilts en bezoek de kleine tentoonstelling. Het werk van Dirkje Kuik ken ik al, het werk van Philipp Gufler niet. Het zijn gezeefdrukte doeken die nogal hoog in de ruimte zijn opgehangen. De details zijn daardoor niet goed te zien. Het werk is gelaagd door het gebruik van verschillende lagen stof en kunststof, bedrukt met foto’s en teksten. Hij vertelt met zijn quilts de levensverhalen van voor mij onbekende mensen. Door het persoonlijke karakter daarvan blijft het werk voor mij op een afstand, een uitzondering vormt echter de quilt over Dirkje Kuik. Gufler koos als beeld op de quilt voor een olieverfschilderijtje van haar uit 2008, Doodsmasker (zelfportret) waarnaast hij haar leven in losse woorden heeft verwoord. Ik vind deze quilt echt de moeite waard. De keuze voor dit schilderwerk, nu in drukvorm op stof doet daarmee ook recht aan de vele etsen en litho’s die Dirkje maakte. Samen met de opsomming van woorden vormt het een ontroerend beeld van deze getalenteerde vrouw.

Doodsmasker (zelfportret) / Dirkje Kuik 2008

Detail quilt


Andere geschiedenis is geopend op 18 januari tijdens de viering van het zeventigjarige bestaan van LHBTQI+ belangenorganisatie COC Midden Nederland en is nog te zien tot en met 3 mei in het Centraal Museum Utrecht.