Earth Matters!

Harvest - Diana Scherer

Harvest – Diana Scherer

De dag waarop ik een bezoek breng aan het Textiel Museum is een mooie zonovergoten dag. Vanuit de trein gaan de mooie groene kleurnuances van het Hollandse landschap aan me voorbij. Ik geniet daar van, wat kan de aarde dan mooi zijn.  De expositie Earth Matters  heeft alles te maken met de aarde en hoe we daarmee om gaan. Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer belangstelling krijgt, tot mijn grote genoegen. Ik heb de overtuiging dat we er met zijn allen ons best voor moeten doen om wat vriendelijker te zijn voor onze moeder-aarde die ons zoveel moois te bieden heeft. Ook kunstenaars werpen hun licht op dit belangrijke onderwerp.


door Louise Gout

De kunstenaars van de tentoonstelling  Earth Matters willen ons stimuleren, en ons aanzetten tot nadenken over de manier waarop textiel gemaakt wordt; waar komen de materialen eigenlijk vandaan en hoe verloopt het makersproces? Maar ook ontdekken ontwerpers steeds meer manieren om materialen te bewerken en opnieuw uit te vinden, nauw verbonden blijvend met de aarde, door het samenbrengen van natuurlijke en synthetische ingrediënten. Zo wordt er gerecycled, gekweekt en gecultiveerd om vezels, texturen en verfstoffen nieuw leven in te blazen. Daarbij worden ambachten en lokaal geproduceerde producten herontdekt en gewaardeerd.

Deze bijzondere expositie is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimano. Eerder is deze tentoonstelling gepresenteerd in Stockholm. Voor het Textielmuseum is de uitwerking van het concept geactualiseerd en zijn er nieuwe projecten geselecteerd.

Het Textielcafé
Ik begin natuurlijk met een koffie.  Het Textielcafé is al een ervaring op zichzelf door de verrassende inrichting van het restaurant. Hier wordt aan alle kanten verwezen naar textiel.  Zo zit ik op een bank met een koordjesgespannen rugleuning en daarop wolvilten kussen. Er is absoluut een vriendelijke en fijne sfeer in het museum.

India Flint
In de eerste ruimte van deze expositie word mijn aandacht meteen getrokken naar een groepje “dames” met een bijzondere sfeer.  Het zijn de jurken van India Flint die op poppen uitgestald zijn. India gebruikt materialen afkomstig uit de natuur, ze kleurt stoffen met bladeren en bast. Deze kleurcombinaties en patronen geven mij het gevoel dat ik met mijn voeten in de aarde sta, met bladeren tussen mijn tenen.

Christina Kim
Het werk daarentegen van Christina Kim, oprichter van modehuis Dosa, tilt me geheel van de grond af en brengt me in de prachtige lichte sfeer van haar lampen. Goudsbloemen worden gebruikt als een offergave bij hindoetempels, voor Dosa dienen ze als grondstof voor verf op zijde. Hiervan worden onder andere deze sfeervolle lampenkappen gemaakt.

Pascale Gatzen
Fashiondesigner Pascale Gatzen richtte de weefcoöperatie  “friends of light” op om meer mindfullness in de mode te stimuleren. De jasjes worden voor iedere klant op maat geweven. Het jasje wat hier tentoongesteld wordt, heeft een bijzondere en pure uitstraling. De foto´s achter het jasje spreken een duidelijke universele taal, ze geven zonder tekst precies aan hoe het werkproces verloopt. Het patroon wordt op een plank bevestigd met naalden, het weefwerk wordt geheel met de hand gecreëerd.

Diana Scherer
Diana weeft met riet. Ze heeft een heel eigen manier van weven: via het het wortelstelsel van planten die ze in banen geleidt, weeft of vlecht het materiaal zichzelf. Tijdens het groeiproces voegen de wortels zich naar de patronen.  Ze noemt haar manier van weven  “Interwoven”.  Het is prachtig verfijnd, en fascinerend om te zien. Diana werkt hierbij samen met biologen en ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Julia Lohmann
Haar werk Oki Naganode is vervaardigd van Japanse zeewier. Het zeewier is zodanig verwerkt dat het als een flexibel doorschijnend soort leer over een frame van riet en aluminium heen gespannen kan worden.
Het kunstwerk staat in een aparte ruimte met een mooie donkere sfeer, het lijkt een beetje sprookjesachtig. Een suppoost vertelt dat kinderen hier ook graag vertoeven en verwonderd zijn.

Suzanne Tick
In dezelfde ruimte hangt dit glanzende wandtapijt. Het lijkt alsof er gouddraad doorheen verweven zit, maar in werkelijkheid gaat het hier om gerecyclede heliumballonnen.

In de trein terug blader ik door de catalogus die ik in de museumwinkel heb aangeschaft. Ik word steeds blijer met deze aankoop. Er staan nog veel teksten en foto’s in die het museumbezoek aanvullen en verdiepen. Zo lees ik bijvoorbeeld een verhaal over “Bolt Threads” dat over insecten en spinnen gaat, die met hun draden natuurlijke zijdevezels lijken te produceren. Hun gesponnen draden zijn sterk elastisch, duurzaam en zacht. Nu ik dit weet, kijk ik anders naar de spinnen die mijn balkon regelmatig  “versieren” met hun web. Laat ik zeggen: met meer bewondering. Wie weet gaan ze in de toekomst nog veel voor ons betekenen.

De tentoonstelling Earth Matters is te zien tot 26 november 2017.

Textielmuseum

Goirkestraat 96

5046 GN Tilburg

www.textielmuseum.nl