De Zomer Vezel sprankelt

Het zomernummer van Vezel is uit. Al bij het zien van de omslag weet je dat de inhoud sprankelt. Linda Kerkhof laat in haar wandobject de zon volop stralen. Ook in de andere artikelen voel je de energie die een maak- en zoekproces geeft. Het bezig zijn met een opdracht of een project , het bezoek aan een tentoonstelling en geïnspireerd worden door kijken en het zien ontwikkelt je eigen creatieve proces . Nieuwe mogelijkheden ontplooien zich en Vezel geeft dit graag aan haar lezers door. Pak eruit wat je lief is, geniet en ga aan de slag.

door Annelies Diekman

Linda Kerkhof verhuisde naar een nieuw kantoorpand met een kale, galmende vergaderzaal. Het idee ontstond om een wandkleed of ander soort object te ontwerpen om het geluid wat te dempen. Op dat moment werkte ze veel met handgeschept papier, het liefst gerecycled.  Linda vertelt hoe ze uiteindelijk met het weggegooid papier gaat verven en een wandkleed voor het werk ontwerpt.

Oude technieken inspireren tot nieuwe vormen

Vliegsteek / Mariet Rankenberg

Mariet Rankenberg vindt inspiratie in een heel oud borduurboek. Met “lange en korte pootjes “ borduurt ze weer de sterren van de hemel. Met de open kettingsteek of vliegsteek vliegen de vogels over het doek.

Helene Laterre brengt in Vezel een mooie, oude techniek kunstzinnig tot leven. De double filet crochet of interlocking crochet. In een ver verleden volgde ze een cursus. De techniek bestaat uit twee losse lagen filet- of hokjeshaakwerk. Deze worden met elkaar verweven tot bijzondere, kleurrijke patronen.

Elly van Elp- Bosscha maakte weer een prachtig sieraad. Dit keer met tunisch haakwerk en de beschrijving levert ze erbij.

Projecten dagen uit

Sandra Mackus is tekenaar. Vanwege een kinderboek dat ze zelf geschreven heeft ging ze op zoek naar een manier om dit vorm te geven. Ze pakte de naaimachine erbij. Een nieuwe ontwikkeling. Draadtekeningen zijn daardoor een  belangrijk onderdeel van haar beeldend werk geworden.

Draagbaar object / Tineke OOst

Een heel bijzonder groep om te noemen is de groep wij4en. De vier vormgeefsters werken al meer dan 30 jaar met veel plezier samen. Zij hebben draagbare objecten gemaakt van papier naar aanleiding van een vraag of ze een modeshow wilden organiseren. Een feest om te zien. Tineke Oost maakte een kraag en haalde daarvoor haar inspiratie uit een portret – Anna van Oostenrijk (1606-1666) – atelier P.P. Rubens, 1625-1626 – uit het Rijksmuseum in Amsterdam.

Kijken en zien

Grafische verhalen / Malvine Marichal

Malvine Marichal maakte in 2018 kennis met het werk van Caroline Bartlett tijdens ‘Open Stal’ in Oldeberkoop. Haar subtiele combinaties van plooien en borduren met eenzame draadjes die aarzelend een weg zoeken in en door de stof inspireerden Malvine tot het maken van: Grafische verhaaltjes op vilt.  In de galerie van Hawar is volgend jaar een tentoonstelling van haar werk.

Ik denk dat Malvine mij weer inspireert voor mijn verdere teken- en borduur werk. En dat is wat we graag willen met het blad Vezel. Elkaar op nieuwe ideeën brengen, zodat ieder op zijn/ haar eigen wijze met het creatieve proces verder kan. Ik wens iedereen er veel succes mee.