De vier weverkens in Borne

Bussemakerhuis

Het heden en verleden van het weefambacht komen samen in het Bussemakerhuis in Borne. In de tentoonstelling DE VIER WEVERKENS, Schietspoele, Sjerrebekke, Spoelza zie je de prachtige mogelijkheden die het moderne weven biedt. Aan de andere kant maak je in dit monumentale pand kennis met de geschiedenis van de linnenindustrie in Twente.

WeefKWRT

De vier weverkens

De vier vrouwen van het WeefKWRT, Marleen Jongen-Dijk, Gera Hultink, Roos Cox en Anneke Kersten laten je de verscheidenheid van het hedendaagse weven zien met verschillende weeftechnieken, ongebruikelijke combinaties, kleur en soms wel een heel bijzondere materiaalkeuze als papier en paardenhaar.

Het weefcollectief werkt al jaren lang samen met elkaar. Ze informeren elkaar over weven en textile art en stimuleren elkaar om te blijven experimenteren en zich te ontwikkelen.

De basis van het werk van Anneke Kersten is het gebruik van verschillende materialen, zoals metaaldraden, papier, hennep, linnen en cottonlin, hout, verf, lijm. Zij laat zich inspireren door kleur, vorm en structuur van landschappen en de geometrische kunst, zoals die van het Bauhaus.

Roos Cox experimenteert het liefst met diverse materialen, zoals papiergaren, visdraad, metaaldraad en paardenhaar, soms zelfs allemaal gecombineerd. Ze laat zich graag inspireren door wat ze om haar heen ziet en meemaakt. Ze legt dit vast in schetsboeken en al doende ontstaan daar weefsels uit.

De onbegrensde mogelijkheden van het werken met textiel, prikkelen Marleen Jongen-Dijk steeds weer om te experimenteren en te vormen. Soms zijn het de materialen dan weer de textiele technieken die dienen als uitgangspunt in het werk van Marleen.

Museum Bussemakerhuis

Weefgetouw / Bussemakershuis

De moderne tentoonstelling vormt een prachtig contrast met de traditionele weefkunst in het museum. Op de weefzolder van Museum Bussemakerhuis worden nog bijna dagelijks door vrijwilligers op zes oude handweefgetouwen allerlei soorten katoenen en halflinnen doek geweven. Het museum laat een stuk van het Twentse textielverleden zien en illustreert de rijke geschiedenis van het Bornse linnenverleden in de 18e en 19e eeuw. Het museum dankt haar naam aan de familie Bussemaker die ooit het huis bewoonde.

Bron : Museum Bussemakerhuis