De Godin in elke vrouw

In het licht van de Godin

Nymph. Collage. Op basis van borduurwerk zijn diverse andere materialen aangebracht. Het geheel is vervolgens op een achtergrond bevestigd van papier en metaal. Geïnspireerd op nymphen uit de Griekse mythologie.

In het pittoreske museum Het Leids Wevershuis is nog tot en met zondag 11 maart de kleurrijke expositie ‘In het licht van de Godin’  te zien van Joke Hardenbol. Joke is aanstaande zondag zelf ook aanwezig. Joke Hardenbol laat zich in haar werk vaak inspireren door het thema ‘Godinnen’, en zo is deze expositie ontstaan. In eerste instantie waren Griekse en Egyptische Godinnen een welkome bron van inspiratie, maar na het lezen van het boek van Ineke Bergman : Godinnen van eigen bodem, waarin een aantal Nederlandse Godinnen wordt toegelicht, is Nehalennia – een Zeeuwse Godin- een van haar favorieten geworden.

Joke’s werk kenmerkt zich door kleur, veel kleur. Niet voor niets heet haar blog: tisnietzwartwit. Mixed media is de kunstvorm waar ze mee werkt. Haar werk is heel divers en varieert van objecten aan de muur tot kunstenaarsboeken, sieraden, schalen en objecten van papier-maché. Ze werkt ook veel met materialen die in Nederland vrij onbekend zijn. Tyvek is zo’n materiaal. Fabric paper is een ander voorbeeld van werken met papier op een ongebruikelijke manier. Gelli printen (afdrukken maken met behulp van een  gelatineplaat) is een van haar favoriete manieren om papier en textiel te kleuren. Het gebruik van deze technieken in combinatie met textiel en papier leidt tot verrassende objecten.

Joke-Hardenbol-3-300x818Joke werkt intuïtief en als ze begint, weet ze meestal alleen met welke kleur of welke techniek ze wil beginnen. De rest volgt al werkend. Er komt telkens een kleur of techniek bij of die verdwijnt juist weer. Zo bouwt ze laag over laag, meestal met gebruik van veel verschillende technieken haar werk op.

Joke over de expositie: “De reden dat ik licht wil werpen op de Godin is dat ik vrouwen er van bewust wil maken dat Goden niet altijd mannen zijn geweest. Lang voor het christendom werden overal ter wereld Godinnen aanbeden. En waren in  het dagelijkse leven ook de vrouwen de baas. In onze huidige tijd is het enige vrouwelijke overblijfsel Maria die bij katholieken nog wel een redelijk belangrijke functie heeft als de moeder van Jezus.

In onze huidige tijd zijn vrouwen weer bezig grip op hun eigen leven te krijgen en krijgen ze ook weer meer te zeggen in de maatschappij. Dat is een goed ding. De positie van mannen en vrouwen is nog steeds niet gelijkwaardig, maar misschien kan ik daartoe een kleine bijdrage leveren door vrouwen bewust te maken van het feit dat het niet altijd zo geweest is dat mannen de wereld regeerden.”

Joke is actief lid van Steekplus, een landelijke textielgroep bestaande uit zo’n 80 textielkunstenaars.

De expositie is tot en met aanstaande zondag 11 maart te zien in Museum Het Leids Wevershuis.
LET OP: HET MUSEUM IS GESLOTEN OP 10 MAART I.V.M. EEN BESLOTEN BIJEENKOMST!

Openingstijden: 13.00 – 16.00 uur.

Adres: Middelstegracht 143
2312 TV Leiden
Tel. 071-5124061