De december-Vezel

met rode lijm en rafelranden

Experiment met papier van Mariet

Nog een paar dagen en de laatste Vezel van dit jaar is binnen handbereik. Een mooie Vezel waar de redactie trots op is. Textielliefhebbers hebben met veel enthousiasme het experiment opgezocht en erover geschreven.  Ze dagen ons uit niet alleen te doen wat we al kunnen, maar op zoek te gaan naar wat er nog meer kan met een materiaal of een techniek. Breien, vlechten, kantklossen, looien, spinnen, zo gauw we de basisvaardigheid onder de knie hebben kan de fantasie ongebreideld haar gang gaan. Alles kan en onthoud goed mislukkingen zijn de beste leermeesters.

Het experiment

Mariet Rankenberg en Harm Harms experimenteren met papier. Mariet: “Kreukel papier vele malen en zie, je hebt een materiaal zo zacht als textiel”. Is het alleen een toverkunstje? Nee door te doen ontstaan nieuwe materialen om op voort te borduren. Harm vilt de dubbele pagina’s van de NRC tussen twee laagjes wol. Een manier om de actualiteit te laten bezinken. 

Petra Dragstra bouwt huizen zonder ramen en deuren.  26 huisjes breien, haken, weven, punniken met touw ,vlas, sisal, jute, hennep en brandnetel. Zet ze bij elkaar en er ontstaat een uniek schouwspel.

IMG_2684 touwhuisjes

De touwhuisjes van Petra

De wereld in

Klein object, vilt en zalmleer van Joke van Zinderen

Klein object, vilt en zalmleer van Joke van Zinderen

Op stap om van elkaar te leren past bij Adrina Pool. Ze leert vishuiden looien bij de Noordelijke volken, gebruik makend van looimiddelen die in de omgeving voor handen zijn. Visleer is zacht, sterk, soepel, licht en bijzonder mooi.

Vrouwen van nu zoekt de jongere generatie op. Leerlingen van het Lucas college leren van hen traditionele handwerktechnieken. De enthousiast geworden leerlingen delen hun ideeën met de oude generatie en daaruit ontstaat een prachtig, fris, nieuw project. Een aantal verrassende cursussen waar je deel aan kunt nemen in 2016. Bekijk het evenement in onze agenda.

Meinie Wardenier gaat op onderzoek uit op de Azoren. Elkaars taal niet kennen is geen probleem. Vrouwen laten zien hoe uit oude lapjes nieuw draad wordt gesponnen om te weven.

Inspiratie

Slaapmutsjes voor jongens, de zogenaamde “bakkertjes” zijn een inspiratiebron voor Gieneke Arnolli. Eén mutsje van bijna 130 jaar oud  gezien op de tentoonstelling “Breien” in het Fries Museum heeft ze na gebreid met verschillende soorten garens.

Vezel_2015-nr4-inhoudEsmé Hofman doet mee aan een samenwerkingsproject “moderne productietechnieken” geïnspireerd op oude ambachten, zoals stoelenmatten. Ze maakt daarbij gebruik van een bijzondere vlechttechniek coiling. Ina Zijp en haar landelijke kant-, teken- en ontwerpgroep Kanteon nemen elk jaar een thema als uitgangspunt bij het kantklossen. Allen laten met recht zien dat als je een basistechniek beheerst je volop aan het experimenteren kunt.

De laatste Vezel van 2015 bevat teveel om op te noemen. Geniet de komende tijd van al dit moois in Vezel, wie weet ga je zelf aan het experimenteren en wellicht wil je jouw verhaal de volgende keer met de vele textielliefhebbers delen. Voor nu wenst de redactie alle lezers prettige feestdagen en vele goede wensen voor 2016.

Reacties (3)

 1. Anja Schrik

  Visleer maak je van de huiden die de visboer weggooit. Leuk dat dit steeds dit procedé steeds meer aandacht krijgt!

 2. RUTSAERT

  Prachtig idee om met vissenhuid te werken!!Is het volledig nieuw of werd dit al gedaan?Ik wil er wel graag meer over weten.Mvg Rita

  1. Jan Jouke Bericht auteur

   Beste Rita,
   Het is een hele oude techniek die weer aan populariteit wint.
   Dit weekend gaf Adrine workshops visleer maken bij Hawar, houd haar naam in de gaten want ze gaat ongetwijfeld vaker les geven in visleer maken.
   Vriendelijke groet,
   Jan Jouke

Reacties plaatsen niet mogelijk.