De agenda van Vezel

AANSTAANDE EVENEMENTEN

Wist je dat Vezel wekelijks de website agenda vult met allerlei evenementen? Niet alleen de grote, ook kleine en bijzondere activiteiten zijn er te vinden. Neem af en toe eens een kijkje. We hopen allemaal dat deze zomer verschillende gebouwen hun deuren mogen openen en tentoonstellingen bezocht kunnen worden. Ook jeuken bij verschillende van ons de handen en gaan we graag aan de slag in een cursus.

Voor onze Belgische vrienden, waar sommige deuren wel open zijn tippen wij Quatre mains.

Quatre mains

In België is tot 2 mei in Gemeentelijk Kunstcentrum Huis Hellemans Edegem de tentoonstelling Quatre mains te zien. Carine Heyligen & Ann Van Dyck tonen er hun werk.
Carine en Ann zijn al jaren actief als textielkunstenaars. Carine heeft als geen ander oog voor compositie en kleur, waarbij ze vertrekt vanuit eigenhandig geverfde, gebatikte of geborduurde stoffen. Ann verwerkt afgedankte materialen of gevonden vezels en stoffen. Herinneringen aan hun vorige bestaan zitten verweven in het eindresultaat. Quatre-mains staat voor de manier waarop Carine en Ann samenwerken: twee stijlen en interpretaties die samen een harmonieus geheel vormen.
Carine en Ann vonden elkaar in de textielklas in de academie van Hove, waar Carine docent was en Ann, na opleidingen tekenen en schilderen, de smaak van textiel te pakken kreeg. Hun werken passen mooi samen en vullen elkaar goed aan. Op veilige afstand leggen ze hun textielwerken samen, die dan met elkaar in dialoog gaan. Een interessante oefening die resulteert in een boeiende tentoonstelling. Omdat ze beiden in hun jeugd piano speelden, hadden ze het plan om ook letterlijk samen quatre-mains te spelen, maar daar stak corona een stokje voor!

Carine Heyligen

Carine Heyligen

Kleur is heel belangrijk voor Carine. De kleur van ieder lapje wordt door haarzelf aangebracht en in haar composities zoekt ze steeds naar verrassende combinaties. Zelden maakt ze een voorontwerp. Ideeën groeien in haar hoofd. Ze noteert, probeert en stort zich volledig in het proces van het creëren. Een werk wordt op het moment van het maken geboren, intuïtief, vanuit het gevoel. Elke toeschouwer zal er zelf een verhaal in vinden.

Ann van Dyck


Ann van Dyck

Ann vind inspiratie in textiel en in materialen die gewoonlijk een andere toepassing vragen. Zo weefde ze met wilde wingerd-takken, gesponnen papier, versneden dekens, aangespoelde wortels en videobanden. Ze heeft een voorliefde voor monumentale weefwerken. Ondanks het feit dat ze opgebouwd zijn uit oude, gerecycleerde materialen komen ze toch nieuw en verfrissend over. De kleur en textuur van het  materiaal zijn belangrijk maar ook de verhalen die ermee verbonden zijn. Het oude, doorleefde materiaal wordt nieuw hedendaags werk.

Bron:
www.textielgroepetcetera.be/carine-heyligen

www.textielgroepetcetera.be/ann-van-dyck