Chapeaux in Paleis het Loo

beatrixpaleishetlooIn Paleis Het Loo is tot en met 27 augustus de unieke tentoonstelling ‘Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

 

 

Koningin Beatrix tijdens de troonrede dinsdag 21 september in de Haagse Ridderzaal.

Koningin Beatrix tijdens de troonrede dinsdag 21 september in de Haagse Ridderzaal.

KONINGIN BEATRIX

Van 1980 tot 2013 draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

KONINGIN EN HOEDENMAKER

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens,
Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin. Veel hoeden zijn in verschillende jaren steeds opnieuw gedragen. Soms is hierbij het oorspronkelijke model aangepast. Daarom is de keuze gemaakt om bij de hoeden niet de ontwerper en het jaartal te vermelden. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

TENTOONSTELLING

De tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Met speciale dank aan H.K.H. Prinses Beatrix.

hoedentaartjeHOEDENTAARTJE

Ook restaurant Balzaal heeft zich laten inspireren door het hoedenthema. Speciaal voor Paleis Het Loo maakt de banketbakker van Apeldoorn een taartje in de vorm van een hoed!

Paleis het Loo
Bezoekadres: hoofdingang via Amersfoortseweg (parkeerplaats).
Navigatie adres: Apeldoorn, 7313 AA