Caroline Broadhead in het CODA Museum

The Waiting Game - 1997

The Waiting Game – 1997

Nog tot en met 15 april is het bijzondere werk van Caroline Broadhead te zien in het CODA Museum te Apeldoorn. Het oeuvre van beeldend kunstenaar Caroline Broadhead is niet alleen veelomvattend en divers maar symboliseert ook een belangrijke ontwikkeling in de perceptie en presentatie van sieraadkunst in Nederland. Opgeleid als edelsmid maakt ze aanvankelijk sieraden die contact en interactie met het lichaam aangaan. Deze sieraden transformeren al snel in grotere objecten die delen van het lichaam bedekken en beweging en interactie als onderwerp hebben. De samenwerking met dansers leidde tot ontwerpen in dansuitvoeringen. Thema’s in de daaropvolgende werken zijn schaduwen, weerspiegelingen en de ongrijpbare reikwijdte van een persoon. De tentoonstelling in CODA Museum toont werk uit de afgelopen vier decennia en geeft door middel van ruimtelijke sculpturen en installaties, fotografie, sieraden en textiele objecten een beeld van Broadheads veelzijdige oeuvre.

Een reis van het lichaam vandaan
De ontwikkeling van Broadheads kunstenaarschap kan omschreven worden als een reis van het lichaam vandaan. Startpunt zijn haar sieraadontwerpen, gemaakt om op het lichaam te dragen, aangeraakt te worden en te veranderen door die aanraking. In de loop der tijd ontwikkelt Broadhead textiele vormen die het menselijke lichaam volgen, die veranderen door het dragen en dienen als metafoor voor een persoon.

Exchange of views - 2006

Exchange of views – 2006

In later werk verkent ze de demarcatie van het lichaam; beschouwd in termen van licht, schaduw en weerspiegelingen. Ze is geïnteresseerd in de grenzen van het individu, tussen binnen en buiten, openbaar en privé, aanwezigheid en afwezigheid en in het creëren van een balans tussen stoffelijkheid en beeld. In de samenwerkingen met choreografen, waarbij ze ontwerp en beweging samenbrengt in dansuitvoeringen, kan ze haar interesse in hoe objecten gebaren uitlokken op een meer dynamische manier verkennen. Haar interesse in het sieraad is echter nooit afgenomen. Ze stelde twee tentoonstellingen samen over de stand van zaken in de sieraadkunst: New Tradition (1984) in het voormalige British Crafts Centre Londen en Then and Now (2007) in Marsden Woo Gallery Londen.

Prijzen
Het werk van Caroline Broadhead is niet alleen opgenomen in de collectie van CODA maar maakt ook deel uit van particuliere verzamelingen en museale collecties in binnen- en buitenland. Broadhead is hoofd van de opleiding BA Jewellery Design van Central Saint Martins en is regelmatig gastdocent aan vele instituten in Groot-Brittannië en daarbuiten. Ze ontving in 1997 de Jerwood Prize for Applied Arts, Textiles en won in 2004 de Textiles International Open.

CODA Museum is te vinden aan de Vosselmanstraat 299, 7311 CL in Apeldoorn.

De museumingang is gesitueerd op de hoek Vosselmanstraat / Roggestraat.