Borduren is van alle tijden

Vliegsteek / Mariet Rankenberg

Borduren is een heerlijke hobby en ook een kunst. Zowel in de huiskamer als in het modeatelier wordt het beoefend. In het Fries museum is binnenkort te zien hoe prachtige borduurkunst toegepast is in de mode. Het Museum in Arnhem en de Italiaanse kunstenaar Ruben Montini nodigen  je uit om mee te doen aan een gezamenlijk kunstwerk en Verhildersum in Leens heeft een bijzondere merklappen collectie gekregen.

Haute Bordure in het Fries Museum

Kleding: Dries van Noten (collectie lente/zomer 2015), fotograaf: Jasper Abels, art-director: Maarten Spruyt, foto-assistent: Alex Berger, model: Jordy Baan, visagist: Mascha Meyer.

Een tentoonstelling waar ik met veel belangstelling naar uitkijk is Haute Bordure in Leeuwarden. Vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode is te bewonderen in het Fries museum. Vanaf 3 maart kun je 150 kledingstukken bekijken, met de prachtigste patronen en materialen gemaakt. Niet alleen historische kleding is te zien, ook de moderne haute couture is te bewonderen.

In de hal van het museum kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken. Daarnaast kun je een van de masterclasses van Crafts Council Nederland volgen.

Tentoonstelling is te zien tot 13 juli. Op de site van het Fries museum is al het een en ander te bewonderen.

WERK MEE AAN GROOT EUROPEES KUNSTKLEED

Werk mee aan het project van 30 meter van Italiaanse kunstenaar Ruben Montini. De Italiaanse kunstenaar reist al meer dan drie jaar door Europa met een enorm borduurkleed. Wegens corona biedt Montini alle borduurliefhebbers in Nederland de kans om mee te doen. Zij kunnen hun bijdrage opsturen naar Museum Arnhem. Hij nam een speciale videoboodschap voor Museum Arnhem op.

Pak naald en draad en een lapje stof en maak naar eigen idee een borduurwerk. Als je klaar bent stuur je het werk inclusief een foto of filmpje van jou aan het werk naar Museum Arnhem. Deze stuurt alle borduursels naar de kunstenaar die het aan de 30 meter lange lap zal toevoegen.

Het uiteindelijke borduurwerk symboliseert de samenwerking van inwoners uit de hele Europese Unie. Het hele project, getiteld Questo Anonimato É Sovversivo [Deze anonimiteit is subversief] wordt komend jaar getoond in Turijn.

Deelnemers kunnen hun creatie tot 28 februari opsturen naar: Museum Arnhem Broekstraat 32 6828 PZ Arnhem

Merklappen in Verhildersum Leens

Merklap / Annelies Diekman 1963

Een aantal van ons kent ze wel of heeft ze zelf gemaakt, een merklap. Een merklap bestaat uit geborduurde cijfers, letters, motieven en afbeeldingen. Mijn eigen merklap gemaakt in 1963 op de lagere school heb ik bewaard.

Het Museum Landgoed Verhildersum te Leens heeft onlangs een heel bijzondere merklappen verzameling van mevrouw Felicia van Deth verkregen. Felicia kreeg als tienjarig meisje een merklap door haar grootmoeder gemaakt. In de jaren vijftig trouwde ze en kwam tot de ontdekking dat haar man ook een ‘grootmoeders lap’ had. Naderhand kreeg ze van vrienden nog twee oude familiemerklappen uit de eerste helft van 19 e eeuw. Langzamerhand verwierf ze steeds meer merklappen. De oudste merklap uit de 18e eeuw kocht ze ooit op een veiling, uit de nalatenschap van Lizzy Ansingh, één van de Amsterdamse Joffers.

Merklappen waren ooit bedoeld als oefenmateriaal voor jonge meisjes om linnengoed en kleding te merken en te nummeren. Op de gezamenlijke bleek was het wasgoed zo te onderscheiden. Het had dus een duidelijke functie. Alleen dochters uit welgestelde families konden zich borduurwerk uit liefhebberij permitteren.

Museum Landgoed Verhildersum is blij met deze aanvulling op de textielcollectie en zal te zijner tijd deze merk- en stoplappen in exposities tonen aan het publiek.

Bron : Museum Landgoed Verhildersum