Bloemen van Tyvek

Pink Kisses / Joke Hardenbol

Veel van jullie zullen mijn werk “Pink Kisses” hebben zien drijven tijdens het Textielfestival Weerribben. De bloemen en bladeren zijn gemaakt van Tyvek, een materiaal dat bij veel een beetje bekend en bij anderen goed bekend is. Niet iedereen zal een plek hebben om zo’n groot werk kwijt te kunnen, maar in het klein, als broche of halsketting is het misschien wel leuk om te maken.

door Joke Hardenbol


Het werk is eigenlijk afgeleid van de broches van Tyvek die ik al heel lang maak. Die bloemen bestaan uit 3 lagen aan beide zijden geverfde Tyvek.

Werkwijze bloemen van tyvek

Ik knip een rondje van 12 cm
Een rondje van 9 cm
En een rondje van 6 cm
En ik heb 3 knopen die ook in doorsnede oplopen
Verder heb je een breinaald nodig of iets anders om de rondjes Tyvek op z’n
plek te houden als je met een heat gun aan de slag gaat. Een heat gun is overigens iets heel anders dan een haarföhn. Hij is veel heter. Het is ook geen verfbrander, want die is weer te heet.

Leg de rondjes op iets dat je tafel beschermd. Een siliconen bakmat, een glasplaat, of desnoods een dikke krant (die dan wel verzwaard moet worden anders waait hij weg)

Broches van Tyvek / Joke Hardenbol

Leg de kant die je als onderkant wilt naar boven. Houdt met de breinaald de Tyvek tegen en richt dan de heat gun op de rand van het rondje. Je ziet dan de Tyvek naar je toe krullen en er ontstaat een opgerolde rand. Draai dan de Tyvek om, leg de bijpassende knoop in het midden (de grootste
knoop op het grootste rondje en de kleinste knoop op het kleinste rondje). Houd de knoop met de breinaald op zijn plek en richt de heat gun weer op de Tyvek, maar nu recht van boven. Als het goed is gaat de Tyvek nu opbollen en krimpen. En onder de knoop blijft de Tyvek glad. Als je tevreden bent leg je de Tyvek weg en pak je het volgende rondje dat je precies hetzelfde behandelt.


Als alle 3 de rondjes klaar zijn leg je ze op elkaar van groot naar klein en maak dan een hart van bijvoorbeeld een knoop, of een paar Franse knoopjes of borduur of plak een paar kraaltjes in het midden.

Detail Pink Kisses / Joke Hardenbol

De grote bloemen van Pink Kisses zijn op dezelfde manier gemaakt, maar met 5 lagen en daartussen organza. Bij de bladeren heb ik alleen gedaan zoals ik hier schreef hoe je de bloem moest beginnen, dus alleen langs de randen verhit.