Beschilderde batikkunst van Tineke Fischer

In galerie Hawar in Oldeberkoop is het prachtige werk van Tineke Fischer te bewonderen tot eind maart. In het laatste winter nummer van Vezel vertelt Tineke uitgebreid over haar werk. Hoe ontstaat vanuit een idee een kunstwerk.

Het idee

Kunstenaar Tineke Fischer raakte door contacten met het Westfries Museum geïnteresseerd in de Verenigde Oostindische Compagnie en de handel in nootmuskaat. Om voeling met haar onderwerp te krijgen ging ze schilderen. Voor haar zijn Indonesië en batik met elkaar verbonden. Het idee ontstond om op batik te gaan schilderen.

5 Plantages

In het Vezelnummer vertelt Tineke hoe ze zich de batiktechniek eigen maakte en deze batikdoeken gebruikte als ondergrond voor haar schilderijen met ei-tempera en houtskool. Indonesië kwam tot leven in de 5 plantages. De bijzondere werken roepen een sfeer op van weleer. Je krijgt het gevoel door de plantages uit die tijd te lopen. Deze sfeer ontstaat ook door verschillende technieken met elkaar te combineren. Door durf en doen gaat ze haar eigen grenzen over zoals ze zo mooi verwoordt in het artikel.

Het werk van Tineke Fischer is tot en met 28 maart te bekijken in galerie Hawar in Oldeberkoop op vrijdag en zaterdag. Eerder had ze met dit thema een zeer succesvolle expositie in het West-Fries Museum in Hoorn die haar werk heeft aangekocht. Het winternummer van Vezel 2019 is te bestellen via onze website.