Bekijk het van de experimentele kant in Museum Rijswijk

affiche-bekijk-het-van-de-experimentele-kant-168EXPERIKANT is een groep textielkunstenaars uit Nederland, die de traditionele technieken van het kantambacht gebruikt als basis voor hun experimentele werk. De leden van de Belgische groep KantelinK hebben elkaar ontmoet op Haspengouwse Academie in Sint-Truiden, indertijd het enige kantwerkatelier in Belgisch-Limburg waar creatief met het medium kant werd gewerkt. Ook zij werken met traditionele kantslagen, maar schuwen daarbij het experiment niet. Wat dat voor bijzonders oplevert, kun je tot en met 27 mei zien in Museum Rijswijk.

EXPERIKANT wordt gevormd door: Truus BuijsMimi LibregtsRinie VerhaeghBets van Zeijl­, Nel ButterMariet VisserHetty de Vries en Ineke de Vries. Met textiele, maar ook met andere materialen, creëren zij werken, die de luchtigheid en transparantie hebben van klassiek kantwerk, maar niet meer de traditionele vorm. Het gebruik van papier, metaal, keramiek, steen en hout is daarbij een wezenlijk onderdeel van de presentatie.

Zo is bijvoorbeeld het werk “Tee Circles” van Mariet Visser tot stand gekomen door de spelden, die gewoonlijk worden gebruikt bij het kantklossen, te vervangen door golf tees. Door deze te plaatsen in een cirkel, waartussen de draden geklost worden, is ook letterlijk een ‘Tee-circle’ ontstaan.

KantelinK ‘kantelt’ de kant naar hedendaagse vormen en ‘linkt’ deze aan de historische kantbeoefening in Sint-Truiden. Net als bij EXPERIKANT worden de traditionele kantslagen vaak uitgevoerd in ‘nieuwe’ materialen als metaaldraad, koord, synthetische materialen, papier of vilt. Ook ontstaan nieuwe kleurencombinaties en vaak worden de werken op veel groter schaal en driedimensionaal uitgevoerd.

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk

Geopend:
Dinsdag t/m zondag
11.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten