Art Nouveau in Gemeentemuseum Den Haag

Art Nouveau kamerscherm

Art Nouveau kamerscherm

Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek zijn. Na een eeuw van stijlen die het verleden citeren, ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in. Art nouveau sprankelt in ons land van vernieuwingsdrift en idealisme, maar er wordt evengoed gezocht naar het authentieke. Een dynamiek die ook in onze tijd herkenbaar is. Deze week heb je de laatste kans om de tentoonstelling over deze boeiende periode in het Gemeentemuseum van Den Haag te bezoeken (tot en met 28 oktober). Nanette Drijfhout, ambachtelijk textiel- èn kunstliefhebber geeft je alvast een klein inkijkje terug in de tijd.

 

 

door Nanette Drijfhout

theemuts_art nouveauIk ben vast en zeker in een eerder leven heel gelukkig geweest in een prachtig huis in Nederland in de tijd dat de Nieuwe Kunst zich ontwikkelde. Wat een aandacht was er voor de handwerkers en handwerksters. De prachtige gebogen vormen in de bouwkunde, het interieur en de kleding maken een verlangen in mij wakker naar ‘toen’. De huiskamers van de gegoede burgers rond 1900 waren bekleed met katoenen batik, evenals de kamerschermen, die bovendien ook nog van borduursel werden voorzien. Ik zie een theemuts van zijde, daarop een bontgekleurde pauw geborduurd met zijdedraad. Pauwenpatronen waren rond 1900 enorm in de mode, evenals een aversie voor machinaal werk.

Affiche Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid

Affiche Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid

Ik droom zalig verder in een stijlkamer met prachtig meubilair en beschilderd eierschaalporselein serviezen. Ze konden het wel, die Hollanders!
De vrouwen waren er ook. Ze ontwierpen kalenders, boekomslagen en japonnen. Er kwam zelfs een Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid! De mode kreeg een makkelijker patroon, de reformjurk kwam in beeld. Comfortabeler om te dragen, de corsetten mochten uit.  Een en al zwierigheid!

De dames gingen de natuur in, gekleed in wandelkostuum. Japonnen met smokwerk langs de kraag en de onderarmen. Of een Liberty japon van zijde met bloemen geborduurd langs de zomen en boorden. Op de kraag een corsage van glanzend tule in verschillende kleuren, zo gevormd dat alles op blaadjes en bloemetjes lijkt. Namen zij of hun kinderen een botaniseertrommeltje mee, dan ging dat zeker in de weitas, een leren schoudertas met een overslag aan de voorzijde, versierd met een dubbele laag knoopwerk, ruitjes over een rij kleine knoopjes en kwastjes aan zij- en onderkant. Kleine huiselijke dingetjes, zoals speldenkussentjes en pannenvatters zijn wondertjes van geduld en toewijding. Handwerken was hip en betekenisvol. In de Art Nouveauperiode was er liefde voor alle handwerk!

Wat een prachtige tentoonstelling, ik kwam er met een gevuld en tevreden gevoel vandaan. Mijn honger van heimwee voor even gestild. En, ik heb het boek van de expositie gekocht zodat ik meer kan lezen over de vrouwen en mannen die zoveel gedachten en gevoelens in hun leven wilden uitdragen via hun handarbeid.

Art Nouveau in Nederland, expositie is te bezoeken tot en met 28 oktober a.s.
Meer informatie:

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV, Den Haag