Ambacht in Beeld Festival 2016 in Amsterdam

Ambacht in Beeld Festival 2016

Ambacht in Beeld Festival 2016

Van een vaatdoek weven tot een wollen sjaal vilten, leren draaien op een pottenbakkersschijf tot je eigen diamant slijpen. Dit kan allemaal tijdens het Ambacht in Beeld Festival. Van 23 t/m 25 september staat in de Hallen in Amsterdam-West het pure vakmanschap centraal met internationale documentaires, workshops, lezingen, demonstraties, debatten, masterclasses en performances. Ook Vezel is aanwezig!

Ooit gehoord van ´passementerie´ of zegt ´buntal´ je iets? Tijdens het Ambacht in Beeld Festival kun je hiermee in masterclasses kennis maken. Workshops zijn er te kust en te keur. Ook zijn er bijzondere films te zien. De entree van dit unieke festival is gratis, voor bepaalde programma onderdelen koop je een kaartje. Via de website van het Ambacht in Beeld Festival  kun je tickets kopen en je opgeven voor de masterclasses en workshops.

Masterclass Passementerie
Passementen zijn ornamenten (zoals vlechten, franjes en sierkoorden) voor het afwerken van kleding, gordijnen of gestoffeerde meubels. De Franse meesterpassementwerker Patrice Cantalejo maakt gebruik van eeuwenoude technieken waarbij tijdens het weven ragfijne draden gedraaid worden tot koord, dat weer gevlochten wordt in zeer complexe patronen.

Patrice Cantalejo/ Passementerie

Patrice Cantalejo/ Passementerie

Geen machine kan dit proces nabootsen. Tijdens de masterclass op het Ambacht in Beeld Festival demonstreert hij de techniek van de gedraaide koorden op zijn eigen meegebrachte handweefgetouw, waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan met het maken van koord. Ook krijgen de deelnemers les in een 500 jaar oude, zeer complexe vlechttechniek die uitsluitend met de hand uitgevoerd kan worden. Een unieke kans om in aanraking te komen met dit eeuwenoude ambacht.

Workshop weef een handdoek, vaatdoek, onderzetter of tafelkleed
Weef een keukenhanddoek van linnen en katoen, een vaatdoek van 100% linnen met een speciale vaatdoekentechniek . Weef een onderzetter in een gevarieerde techniek of een tafelkleed van zijde in verschillende kleuren. Dit alles onder de individuele begeleiding van wevers Sytze Roos en Eva Klee, beide zeer ervaren in het weven.

Masterclass hoeden maken met buntal
Een masterclass hoeden maken met buntal onder de bezielende leiding van Jackie Habets, bekend hoedenmaakster in België en niet onbekend bij de royalties. Buntal is een vrij stug materiaal van bananen- of ananasvezel geweven met linnen. Tijdens deze masterclass ga je met buntal aan de slag, je leert het stikken, smocken, plooien, draperen en verven. Je leert het stugge materiaal te verwerken zodat er een driedimensionale vorm gaat ontstaan vanuit het platte materiaal. Aan het eind van de workshop is er een hoofdsieraad c.q. hoed ontstaan.

Workshop Ecodying

Harm Harms/Ecodying

Harm Harms/Ecodying

Bij eco dyeing – ook wel plantendruk genoemd – wordt met bladeren van verschillende planten een patroon op stof gedrukt. De kunst is dat het blad niet alleen een gekleurde vlek achterlaat, maar dat zelfs de nerf in de afdruk zichtbaar is. Harm Harms van het Textielinstituut Hawar weet precies hoe je dit kunt bereiken. Hij leert je over de natuurlijke kleurstoffen van de verschillende bladeren en hoe je ermee een mooie scherpe afdruk kunt maken. In de workshop maakt je op een sjaal van etamine de laine een patroon van verschillende bladeren. De wollen sjaal heeft een afmeting van 180 bij 50 cm.

Dit is een kleine greep uit het enorme aanbod. Voor de luisteraar en kijker zijn er lezingen, films en performances. Voor alle kantliefhebbers is de lezing van Maud Lescroart aan te bevelen. Zij zal het publiek introduceren in het mysterie van kant in haar ontelbare vormen. De film Weaves of Maheshwar, India, 2016 is inspirerend als voorbeeld van het heropleven van het prachtig ambacht weven en een herwaardering voor het mooie textiel dat de ambachtslieden vervaardigen.

Laat je inspireren door top ambachtsmeesters met specialisaties in textiel en fashion, instrumenten maken, leerbewerking, pottenbakken, koken en nog veel meer. Zet het in je agenda! Het Ambacht in Beeld Festival 2016 mag je niet missen. Het definitieve programma staat online en de ticketverkoop is gestart.