Laden Evenementen

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels, Leiden

23 april - 30 augustus

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels (ca. 400-1000 na Chr.)
In dezeKleine tentoonstelling met bijna honderd objecten staan fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Textiel is zeer kwetsbaar en wordt daarom zelden in exposities getoond.  Veel textiel uit deze periode is goed bewaard gebleven en vormt een uitgelezen mix van diverse materialen en weeftechnieken. Twaalf hedendaagse textielkunstenaars tonen bovendien werk dat geïnspireerd is op de museumcollectie.

Soorten textiel

Het meeste textiel in museumcollecties bestaat uit een linnen ondergrond met ingeweven, geborduurde of erop gestikte details in gekleurde wol. Deze decoratieve en figuratieve stukken zijn in vroeger tijden vaak uit de oorspronkelijke tunieken geknipt. Kunsthandelaren waren namelijk vooral geïnteresseerd in bepaalde delen van de kleding: de gekleurde verticale banden aan weerszijden van de hals, of de ronde en rechthoekige ornamenten. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden telt naast deze doeken ook enkele sjaals, wandkleden en dekens. Bruiklenen uit het Allard Pierson Museum vormen in de tentoonstelling een mooie aanvulling, met onder andere een geweven muts.

Weven, borduren en appliqueren

De tentoonstelling laat zien hoe antieke weefsels werden gemaakt en bewerkt. Dat deed men bijvoorbeeld door middel van weven, borduren en appliqueren, waarbij verschillende soorten materialen werden gebruikt. Ook wordt er informatie gegeven over de economische rol van textiel en de productie ervan.

Decoraties op weefsels

Op de kleurrijke weefsels zijn allerlei decoratiemotieven terug te vinden, onder andere uit het oude Egypte, de Griekse mythologie en het christelijke geloof. Ook geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn er volop. In de tentoonstelling ziet u welke betekenissen deze motieven hebben en hoe wetenschappers ze op de doeken kunnen lezen en interpreteren. Ook de laatste wetenschappelijke ideeën hierover worden toegelicht.

Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Gegevens

Begin:
23 april
Einde:
30 augustus
Evenement Categorie:

Locatie

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden, 2311 EW
+ Google Maps
Website:
https://www.rmo.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.