Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels, Leiden

1 juni 2020 - 27 september 2020

Zeshonderd jaar Egyptische weefsels (ca. 400-1000 na Chr.) 

In dezeKleine tentoonstelling met bijna honderd objecten staan fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Textiel is zeer kwetsbaar en wordt daarom zelden in exposities getoond.  Veel textiel uit deze periode is goed bewaard gebleven en vormt een uitgelezen mix van diverse materialen en weeftechnieken.Dertien kunstenaars van de  textielgroep QS2 exposeren nieuw werk als integraal onderdeel van de tentoonstelling. Ze lieten zich door de museumcollectie inspireren.

Soorten textiel
Het meeste textiel in museumcollecties bestaat uit een linnen ondergrond met ingeweven, geborduurde of erop gestikte details in gekleurde wol. Deze decoratieve en figuratieve stukken zijn in vroeger tijden vaak uit de oorspronkelijke tunieken geknipt. Kunsthandelaren waren namelijk vooral geïnteresseerd in bepaalde delen van de kleding: de gekleurde verticale banden aan weerszijden van de hals, of de ronde en rechthoekige ornamenten. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden telt naast deze doeken ook enkele sjaals, wandkleden en dekens. Bruiklenen uit het Allard Pierson Museum vormen in de tentoonstelling een mooie aanvulling, met onder andere een geweven muts.

Decoraties op weefsels.
Op de kleurrijke weefsels zijn allerlei decoratiemotieven terug te vinden, onder andere uit het oude Egypte, de Griekse mythologie en het christelijke geloof. Ook geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn er volop. In de tentoonstelling ziet u welke betekenissen deze motieven hebben en hoe wetenschappers ze op de doeken kunnen lezen en interpreteren. Ook de laatste wetenschappelijke ideeën hierover worden toegelicht.

Actuele textielkunst.
Te midden van eeuwenoude weefsels in de tentoonstelling Textiel uit Egypte is ook actuele textielkunst te zien. Dertien kunstenaars van de  textielgroep QS2 exposeren nieuw werk als integraal onderdeel van de tentoonstelling. Ze lieten zich door de museumcollectie inspireren. Beeldend kunstenaar Monika Auch coachte de leden van QS2 bij het maken van hun hedendaagse interpretaties van Egyptisch textiel. Ze is oprichtster van WeefLab in Amsterdam.

Egypte als inspiratie
Op uitnodiging van het Rijksmuseum van Oudheden maakte QS2 kennis met de Egyptische museumcollectie. De leden werden in het museum ontvangen, en voor en achter de schermen rondgeleid door de conservatoren. Ook bezocht QS2 het Textile Research Centre in Leiden. Zo maakten ze kennis met de betekenis, functie, kleuren en technieken van het textiel uit het oude Egypte, en ook met de emotionele waarde en de achterliggende verhalen. De textielkunstenaars verwerkten dit alles elk op geheel persoonlijke wijze in hun nieuwe werk. Een selectie van deze moderne interpretaties van het oude Egypte is in de tentoonstelling te zien, van weef- en borduurwerk tot constructies met kippengaas en fietsbanden. In een korte video geven de leden van QS2 u toelichting op hun werk en werkprocessen.

 

Gegevens

Begin:
1 juni 2020
Einde:
27 september 2020
Evenement Categorie:

Locatie

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden, 2311 EW
+ Google Maps
Website:
https://www.rmo.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.