Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Won­der Wo­men – Ster­ke vrou­wen in de mode Hasselt (Belgie)

13 april - 15 september

Modemuseum Hasselt brengt de eerste expo ooit die volledig aan vrouwelijke modemakers gewijd is: Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode. De tentoonstelling die momenteel loopt in Gemeentemuseum Den Haag (Femmes Fatales) zal in Hasselt verrijkt worden met eigen collectiestukken en met jonge en Belgische accenten. Expo ‘Wonder Women. Sterke vrouwen in de mode’Nog tot 24 maart 2019 in Gemeentemuseum Den Haag (onder de titel Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode)

Vrouwen zijn de grootste consumenten van de mode-industrie, maar blijven in het creatieve circuit ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. Dit betekent niet dat vrouwelijke ontwerpers afwezig zijn in de modegeschiedenis. Sinds de late 19de eeuw hebben ze een belanrijke stempel gedrukt op de mode.

Wat betekenden de vrouwelijke ontwerpers voor de modegeschiedenis?
Wat is de impact van vrouwelijke ontwerpers? Wat is hun visie en drijfveer? En hoe gaan ze te werk? Karolien De Clippel, directeur van Modemuseum Hasselt: ‘Met deze drie vragen geven we een aanzet voor onderzoek naar vrouwelijke modemakers, dat eigenlijk nog niet echt gevoerd is. Terwijl de vrouwelijke beeldende kunstenaars al in 1976 een museaal platform kregen in de vorm van een overzichtstentoonstelling, moest de modewereld tot vandaag wachten vooraleer de tijd rijp was voor een vergelijkbaar initiatief.’

De tentoonstelling in Modemuseum Hasselt is thematisch opgebouwd en zoomt daarnaast in op een aantal spraakmakende vrouwelijke designers, niet alleen vrouwenmode, er wordt ook voor mannen gecreëerd.

De invloed van Gabrielle Coco Chanel op de mode is vandaag nog steeds voelbaar. Ze maakte het verschil door mannelijke elementen te introduceren in de vrouwengarderobe en door als eerste ontwerper een comfort als prioriteit te zien. Ze is de eerste van een hele reeks succesvolle tijdgenoten waaronder Jeanne Lanvin, Jeanne Paquin, Alix Grès, en de zussen Boué en Callot. In hun kielzog volgen Elsa Schiaparelli, met haar surrealistische ontwerpen, en Madeleine Vionnet, met haar fameuze biaissnit. Niet voor niets worden de jaren 1920 en 1930 gemarkeerd als ‘de gouden jaren van de vrouwelijke modeontwerpers’. Na de oorlog verschijnen Mary Quant, Sonia Rykiel en Barbara Hulanicki (Biba) ten tonele. In de seventies lanceert Diane Von Furstenberg de wikkeljurk die een belangrijke symbolische functie vervult en in de jaren 1980 staat Vivienne Westwood mee aan de wieg van de punkbeweging. Zij gebruikt mode nog steeds als een kanaal om maatschappelijke boodschappen te verkondigen. Rei Kawakubo, met haar label Comme des Garçons (letterlijk: ‘zoals jongens’), stelt met haar artistieke en conceptuele werk de gangbare mode in vraag. Deze en nog tal van vrouwelijke ontwerpers spelen een sleutelrol in de modegeschiedenis.

Er worden steeds meer vrouwen aangesteld als creatief directeur van grote (luxe)modehuizen. Maria Grazia Chiuri volgde in 2016 Raf Simons op bij Dior, en kroonde zich zo tot eerste vrouwelijk hoofd van dit 70-jarige instituut dat sinds zijn oprichting zo bepalend geweest is voor de vrouwenmode. Haar eerste collectie kwam er ten tijde van de #metoobeweging en bevatte T-shirts met slogans als ‘We Should All be Feminists’ of ‘Dio(R)evolution’. Manifest of marketing? Feit is dat dit een belangrijke evolutie markeert in de positionering van vrouwen binnen modehuizen. En nog onder Chiuri’s vleugels lanceerde Dior een begeleidingstraject voor jonge vrouwelijke professionals.”

De laatste jaren lanceren steeds meer vrouwelijke ontwerpers hun eigen label en rekenen zo op een assertieve manier af met het gebrek aan vrouwelijke designers bij de gevestigde huizen. Denk hierbij aan Mary Katrantzou, Simone Rocha, Molly Goddard en Victoria Beckham. Jonge designers zoals Cecilie Bahnsen, Marine Serre, Melitta Baumeister en vele anderen lanceren conceptuele mode, wars van gangbare esthetiek en schoonheidsnormen.

Karolien De Clippel, directeur Modemuseum Hasselt: ‘Deze expo toont de vele vrouwelijke gezichten die zich steeds sterker profileren in de modewereld. Sommige namen zijn gevestigde waarden en hebben hun plaats in de modegeschiedenis al verdiend. Andere, jongere ontwerpsters stellen interessante vragen of nemen op een boeiende manier stelling in het mode- en genderdebat. Met de expo geven we inkijk in de versnelling die vrouwelijke ontwerpsters momenteel nemen in de modegeschiedenis.’

 

 

Gegevens

Begin:
13 april
Einde:
15 september
Evenement Categorie:

Locatie

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
Hasselt, 3500 België
+ Google Maps
Telefoon:
+32 11 23 96 21
Website:
http://www.modemuseumhasselt.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.