Laden Evenementen

Voorjaarssymposium Textielcommissie, Leiden

12 mei 2022 - 15 mei 2022

De Textielcommissie organiseert samen met Museum De Lakenhal een symposium over Leidse weefsels.  Leiden is al zeven eeuwen lang een textielstad. Behalve het verven van laken werden er in Leiden ook vele andere wollen en halfwollen stoffen geproduceerd. In de zeventiende eeuw kende Leiden verschillende soorten stofbenamingen voor verschillende soorten weefsels en materialen waaronder laken, saai, wol, katoen, zijde. Leiden stond bekend om het blauw en het zwartverven daarvoor werden kleurstoffen uit Zuid-Europa, Azië Noord- en Zuid-Amerika geïmporteerd. Lakenloodjes uit deze stad zijn over de hele wereld teruggevonden, de oudste dateren uit 1275.

De dag wordt opgedeeld in twee delen, in de ochtend ligt de nadruk in de lezingen op geschiedenis, restauratie en conservatie in de namiddag op kunst en design. U kunt aan beide deelnemen of aan een van de twee.

Kunstenaars en ontwerpers als Liset van der Scheer, Hella Jongerius en Claudy Jongstra laten de eigentijdse verwerking van stoffen en garens zien.

In Leiden vindt van 12 t/m 15 mei het Textiel Festival plaats. Het hart van het Festival is de Pieterskerk waar diverse exposities te zien zijn van amateurkunstenaars, studenten, professionals en samenwerkingsprojecten van Leidse kunstenaars met amateurs. Een textielroute met zo’n 40 locaties binnen de singels geeft een gevarieerd beeld van de mogelijkheden met textiel.

Meer erover lezen kan op www.textielfestival.nl

Voor het symposium Leidse Weefsels kan apart ingeschreven worden voor het ochtend- of het middagprogramma zodat deelnemers de gelegenheid hebben om een deel van het Textiel Festival te bezoeken.

Gegevens

Begin:
12 mei 2022
Einde:
15 mei 2022
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Textielcommissie Leiden
E-mail:
info@textielcommissie.nl
Website:
https://www.textielcommissie.nl/

Locatie

Museum de Lakenhal
Oude Singel 28 /32
Leiden, 2312 RA
+ Google Maps
Telefoon:
071 516 5360
Website:
www.lakenhal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.