Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Vlasroute – Follow the Blue Line – Blije

1 juni - 31 augustus

Ambachtelijke textieldrukkerij de Kleine-Lijn te Blije Vlasroute  “Follow the blue line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. In mei is landbouwgrond met vlaszaad ingezaaid .I n de maanden  juni, juli en augustus vindt de route plaats. De start  is bij Kleine-Lijn te Blije, hier ontvang je de gratis routekaart met tips en informatie.

Follow the Blue Line

Nynke Runia van Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij, is al jaren enthousiast over het product vlas en linnen. Toen ze ontdekte dat er in de buurt waar ze woont, nabij de waddenkust,  ook vlas werd geteeld liet haar dit niet meer los.

Ook in 2019 wil ze graag het product vlas opnieuw onder de aandacht brengen door middel van de vlasroute Follow the Blue Line.  Dit samen met mensen die het product vlas een warm hart toe dragen.

Door o.a. de opkomst van synthetische vezels is het vlas zo goed als verdwenen. Dankzij de aandacht voor duurzaamheid kan vlas een nieuwe kans krijgen.  Vlas is namelijk een duurzaam product. Het is ook een relatief milieuvriendelijke vezel. Er gaat dan ook niets verloren bij de verwerking van vlas. Van vlas kun je o.a. linnen maken, maar je komt het ook tegen in linoleum, auto’s, hockeysticks, meubels, isolatiemateriaal, diervoeding, lijnolie en veel meer.  

De vlasroute Follow the Blue Line kan weer een stimulans zijn om meer mensen enthousiast te maken over de vlasteelt.  En wie weet ook de mogelijkheid om zo de teelt van het vlas te herintroduceren in Friesland. Hoe mooi zou het zijn als hierdoor ook werkgelegenheid wordt gecreëerd in een krimpgebied. Ik zie dit echt als een experiment, je moet ergens beginnen, en wie weet wat er dan uit voortvloeit.

De vlasroute is ontstaan met mensen uit de omgeving. Mienskip is Fries voor gemeenschap. Vandaar de samenwerking tussen lokale bewoners en ondernemers in het waddengebied. De één verzamelt vlasbewerkingsmachines en kan deze nu eindelijk tentoonstellen. De ander gebruikt het materiaal vlas voor o.a. het maken van eenden korven,  er is een vlasmuseum en in het atelier van Kleine-Lijn wordt linnen op ambachtelijke wijze met de hand bedrukt. Ook worden hier workshops en arrangementen gegeven. O.a. zeefdrukken op textiel en workshops vlaspapier maken. Groepen graag reserveren.

Gegevens

Begin:
1 juni
Einde:
31 augustus
Evenement Categorie:

Locatie

Kleine-Lijn,ambachtelijke textieldrukkerij
Stationsweg 29
Blije, 9171 LR
+ Google Maps
Telefoon:
06- 29 17 35 19
Website:
https://vlasroute.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.