Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Vitrine-expositie, Amsterdam

24 september 2021 - 31 maart 2022

Vitrine-expositie van Heleen van Deur.
De Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum presenteert in de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam een  expositie met als titel ‘Uit het stof gehaald’. Het is ode aan de sponzenmaker, scharensliep, reepmeester, blauwverver en noppenmaakster – de ambachten van weleer in de textielhandel, die zo kenmerkend was voor de Nieuwmarktbuurt.

Eeuwenlang was de Nieuwmarktbuurt het centrum van de Amsterdamse stoffenhandel en -bewerking. Het grootste deel van dat werk werd uitgevoerd door de Joodse bewoners. Beeldend kunstenaar Heleen van Deur heeft op dit thema voortgeborduurd en dertig kunstwerken gemaakt voor de dertig vitrines aan beide zijden van de Sint Antoniesbreestraat. Op abstracte wijze refereert zij aan de talrijke beroepen die met het verdwijnen van de textielbranche ook verloren zijn geraakt.   Heleen van Deur: “Mijn expositie is niet alleen een ode aan de Joden die in de Amsterdamse textielhandel werkten, maar aan het ambacht in het algemeen.” Lees hier een volledig interview met van Julia Vié met Heleen van Deur. 

Catalogus expositie

Bij deze expositie verschijnt een boekje (€15,00 ex verzendkosten) waarin alle werken uit de expositie zijn opgenomen. De foto’s van de dertig werken van Heleen van Deur gaan gepaard met bijzondere archieffoto’s van de Amsterdamse textielhandel. Het interview met de kunstenaar door Julia Vié is in het boekje opgenomen, alsmede een artikel van Rogier Fokke over de historische achtergronden van deze bijzondere kant van de Nieuwmarktbuurt. Het ontwerp is van Victor Levie

www.facebook.com/kunstencultuuramsterdamcentrum


 

Gegevens

Begin:
24 september 2021
Einde:
31 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Vitrine expo Amsterdam
Sint Antoniesbreestraat
Amsterdam centrum,
+ Google Maps
Website:
Website: www.kunstencultuurcentrum.nl Facebook: www.facebook.com/kunstencultuuramsterdamcentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.