Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Visserstruien Amsterdam

10 april - 1 oktober

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam presenteert Visserstruien, een expositie van Stella Ruhe.
Stella startte in 2012 onderzoek naar visserstruien om er een boek over te schrijven. De generatie die de truien gebreid en gedragen heeft, is bijna uitgestorven. Door intensief zoeken in musea en archieven, de truien van de foto’s te schetsen, van breischema’s te voorzien en opnieuw in hedendaagse garens te laten breien, is het gelukt om 160 unieke truien uit 56 vissersplaatsen aan de Noordzee, Waddenzee, Zuiderzee en de grote rivieren boven water te krijgen. Om dit erfgoed ook voor de komende generaties te bewaren, zijn alle gevonden truien opnieuw gebreid.

Na exposities in Sheringham Museum, Engeland, Fano/, Denemarken, Scottish fisheries Museum, Anstruther Schotland en Cordova Museum, in Alaska USA, zijn de truien nu eindelijk te bewonderen in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

In de periode 1870-1950 droegen alle vissers eenkleurige blauwe, grijze, zwarte of naturel handgebreide truien met motieven en patronen in recht en averecht als werkgoed én bovengoed. Dit gebruik verdween na de Tweede Wereldoorlog met de komst van grotere welvaart, synthetische garens en machinaal gebreide kleding.

Gegevens

Begin:
10 april
Einde:
1 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

Klederdracht Museum Amsterdam
Herengracht 427
Amsterdam,
+ Google Maps
Website:
http://hetklederdrachtmuseum.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.