Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Verbeeldend Weven! Leiden

7 november 2020 - 4 april 2021

Tijdens de tentoonstelling Verbeeldend Weven! kunt u kennismaken met het werk van de leden van de Nederlandse Beeldweefkring. Op de expositie in het Leids Wevershuis zult u werken tegenkomen in verschillende technieken, die allemaal teruggrijpen naar het woord beeldend. Een ander kenmerk van deze tentoonstelling is dat de weefsters zelf ontwerpen én zelf weven.

Al veertig jaar komen de leden van deze kring twee keer per jaar bij elkaar in Utrecht en in de loop der jaren is er heel veel geëxposeerd, maar ook veel veranderd.
Oorspronkelijk heette de Beeldweefkring Landelijke Gobelinkring, in 1980 opgericht door enthousiaste ‘gobelin’-weefsters en wevers. De leden weefden allemaal in de legwerktechniek, de oeroude vorm van tapijtweven. Tien jaar geleden is de naam van de kring veranderd in Beeldweefkring Nederland.

Van de Kopten uit Egypte zijn veel weefsels bewaard gebleven, waaronder stukken in de legwerktechniek. De kruisvaarders kwamen deze vorm van weven tegen op hun tochten in het Midden-Oosten en namen de techniek mee naar Europa. Daar nam het een vlucht, vooral als beeldverhaal voor de daden van vorsten en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Uiteraard wilden ze pronken met hun bezit, de kleden dienden als wandversiering, maar vooral als isolatie in hun koude kastelen en in de tenten als ze op reis waren. De productie van de kleden was kostbaar en daarom alleen voor de rijken weggelegd.
Vooral Vlamingen bekwaamden zich in deze techniek en doordat wevers moesten vluchten of door vorstenhuizen werden ingehuurd, verspreidden zij de techniek, onder andere naar Nederland, Frankrijk en Scandinavië.

De legwerktechniek is zeer arbeidsintensief en veel leden kozen voor snellere weeftechnieken, waarmee ook beeldend geweven kan worden.

 

COVID-19 en Museum Het Leids Wevershuis.
Bezoekers moeten een reservering maken voor één (of meer) tijdblokken van 40 min. Daarvan zijn er 4 per middag. Max. 1 bezoeker per keer of een groepje van max. 3 personen (kinderen niet meegerekend).
Dat gaat via de site www.wevershuis.nl, daar zijn ook de overige richtlijnen te vinden.

 

Gegevens

Begin:
7 november 2020
Einde:
4 april
Evenement Categorie:

Locatie

museum het Leids weverhuis
Middelstegracht 143
Leiden, Leiden 2312 TV Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071-3010687
Website:
www.wevershuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.