Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Textielexpositie “De draad kwijt” Heinenoord

18 oktober 2019 - 13 september 2020

Momenteel is Museum Hoeksche Waard – vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus – gesloten en kan het museum niet fysiek worden bezocht. Naast de al bestaande Facebook-pagina met daarop veel informatie en een eigen Instagram- en Twitter-account breidt het museum vanwege de sluiting de digitale mogelijkheden uit. Op de website staan video’s over de collectie en de geschiedenis van de Hoeksche Waard, een virtuele rondleiding en een virtuele speurtocht. Zij zijn te vinden onder de tab “museum”. Afgelaste evenementen zijn te vinden onder de tab “bezoek”.

Het museum wil er in deze periode alles aan doen om ‘naar de mensen toe te komen,’ maar hoopt uiteraard over niet al te lange tijd de exposities weer vol trots te kunnen laten bewonderen in de prachtige panden zelf”.

 

In Museum Hoeksche Waard is een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

Textiel, klederdrachten en sieraden

De uitgebreide textielcollectie van Museum Hoeksche Waard staat hoog aangeschreven. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames. Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (kanten kappen / krullenmutsen), kapothoedjes, schoudermanteltjes rokken en jakjes.

 

De draad kwijt.

De textielexpositie benadrukt de verschillen tussen de generaties. Tegenwoordig leven we in een consumptiemaatschappij. Oude kleding gooien we weg en we kopen daar nieuwe voor. Zo’n honderd jaar terug was het ondenkbaar om oude kleding weg te gooien. Deze werd vermaakt tot verder gebruik. Het motto van die jaren was “Wees zuinig met je spullen en gooi niet zomaar alles weg”. De draad kwijt is een selectie van verschillende textiele voorwerpen uit de Hoeksche Waard.

 

Workshops en evenementen

Tijdens de expositie zullen er meerdere workshops en evenementen georganiseerd worden. Er is een modeshow van middelbare school leerlingen. Er is een lezing en er zijn meerdere kinderactiviteiten. Sommige evenementen worden extra belicht door Omroep Hoeksche Waard en huis aan huis bladen, Hoeksche Waard exclusief en het Kompas. Ook via de sociale media en de website worden de evenementen bekend gemaakt.

 

Gegevens

Begin:
18 oktober 2019
Einde:
13 september 2020
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Hoeksche Waard
Dorpsstraat 13
Heinenoord, 3274 BB
+ Google Maps
Telefoon:
0186-601535

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.