Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

TEXTIEL BIËNNALE 2021. FOOD FOR THOUGHT, Rijswijk

29 augustus 2021 - 16 januari 2022

De Textiel Biënnale 2021 heeft als titel Voedsel tot Nadenken.
Museum Rijswijk organiseert de Textiel Biënnale al sinds 1995. Van circa 25 kunstenaars wordt werk getoond.  In de afgelopen 25 jaar lag de nadruk op ambachtelijkheid en techniek die kunstenaars toepasten om bijzondere kunstwerken van textiel te maken. We leven nu in een heftige tijd en dat heeft ons ertoe gebracht een inhoudelijke di mensie en maatschappelijke betrokkenheid van kunstenaars aan de Textiel Biënnale toe te voegen. Niet eerder had de Textiel Biënnale een geëngageerd thema zoals nu Voedsel.

oproep: HANDWERKERS GEZOCHT!  zie verderop in de tekst

Vele millennia geleden is de mens begonnen als jager en verzamelaar van voedsel. Het stillen van de honger is altijd het hoofddoel van de mens. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft op zijn laagst in de geschiedenis van de mensheid. Er is zelfs een keerpunt bereikt  er zijn meer mensen die overgewicht hebben dan ondervoed zijn.
Overproductie, overconsumptie, wegwerpeconomie, gebruik van pesticiden en artificiële modificatie van gewassen hebben geleid tot verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. De voorspelling is dat er in 2050 9,8 miljard mensen op de wereld zijn. De vraag die steeds vaker klinkt is: hoe gaan we alle mensen voeden en behouden we tegelijkertijd de balans met onze mooie natuur? Er wordt geëxperimenteerd met en gefocust op het tegengaan van het weggooien van voedsel.
Bovendien aan voedsel zit ook een sociale component. Gezamenlijk eten is een moment van contact, van verbinding, voor velen het belangrijkste moment van de dag. Door de hedendaagse snelle leefstijl en de toename van eenpersoonshuishoudens dreigt dit belangrijke moment in verschillende culturen verloren te gaan. Eten voor je beeldscherm en liever astronautenvoedsel eten dan koken, zijn bedreigingen van het verlies van sociale binding.
Aan eten zit ook een emotionele kant. Als kind ervaren mensen dat al vroeg. Iedereen kent het snoepje dat je krijgt als troost wanneer je je knie hebt geschaafd of als straf zonder eten naar bed als je ondeugend bent geweest. De combinatie eten – troost – straf leidt in een maatschappij van overvloed tot eetstoornissen met als uitersten boulimie en anorexia. Ook gaan deze eetstoornissen over de extreme behoefte aan controle over je eigen leven en lichaam.

De Textiel Biennale 2021. Food for thought toont de persoonlijke visie van kunstenaars op dit onderwerp.

oproep: HANDWERKERS GEZOCHT!

De Textiel Biënnale 2021 (29/8/21 – 16/1/22) heeft als thema Food for thought.
Welke betekenis heeft voedsel in je leven, sociaal en emotioneel gezien? Wat is de toekomst van voeding? Welke keuzes maken we wat betreft onze voedselproductie en welke consequenties hebben die?

We zijn benieuwd naar de verbeelding van de persoonlijke verhalen die achter recepten zitten. Daarom vragen we aan mensen om een dierbaar recept te borduren op een theedoek. Welk familierecept wil je delen en bewaren voor de toekomst? Welk recept is voor jou het ultieme troost eten? Welk recept kook je graag voor vrienden of familie maar heb je dat afgelopen jaar door Covid niet kunnen doen? Met welk recept geef je uiting aan je liefde voor je partner? Etcetera. Hierbij gaat het borduren niet om technische perfectie maar om het persoonlijke.

Deze theedoeken presenteren we bij elkaar in de Biënnale.

Praktisch: materialen (theedoeken, borduurring, borduurgaren en naalden) kunnen opgehaald worden bij het museum. Wanneer het museum weer open mag, wordt de tuin opengesteld voor borduurmomenten. Een doel van het project is ook om samen te komen, verbindingen te maken tussen allerlei verschillende groepen. Mensen buiten Rijswijk mogen uiteraard ook meedoen, thuis of in het museum. Het project gaat  door tijdens de tentoonstelling, er komen dus steeds nieuwe doeken bij.

Het zou geweldig zijn als er veel enthousiaste mensen aan de slag gaan. Nogmaals, het gaat om het proces, niet primair om het resultaat. Voor meer informatie of het aanvragen van materialen; Astrid Huitker, educatie@museumrijswijk.nl.

 

Gegevens

Begin:
29 augustus 2021
Einde:
16 januari
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
Rijswijk , 2282 BR
+ Google Maps
Telefoon:
070-3903617
Website:
info@museumrijswijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.