Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

De tentoonstelling Breien! in het Fries Museum in Leeuwarden is vernieuwd

7 april 2016 - 28 augustus 2016

Een aantal historische mitaines, slaapmutsen en babyborstrokjes is verwisseld. Ook is de tentoonstelling aangevuld met een paar bijzondere toevoegingen, waaronder een medische prothese én de gebreide zoon van Marieke Voorsluijs van Club Geluk. Breien! is nog te zien tot en met 28 augustus 2016.

Gebreide zoon Marieke Voorsluijs  

Marieke Voorsluijs breide een levensgrote versie van haar puberzoon. Marieke Voorsluijs ontwerpt stoffen en textiel voor haar label Club Geluk. Die club maakt realistische en bizarre breisels met veel detail zoals gebreid serviesgoed, vlees, rokende sigaretten en ploppende champagneflessen. De gebreide zoon is een solo project van Voorsluijs.

Broekprothese B. Braun Medical

Een andere aanvulling in Breien! komt uit de medische wereld. De zogenaamde broekprothese van B. Braun Medical is een vaatprothese gebreid van kunststof. Het wordt een broekprothese genoemd, omdat deze twee ‘broekspijpen’ heeft. De prothese wordt het Fries Museum aangeboden door Jantiena Boersma van Stethos opleidingen & trainingen.

Mutsen uit de breiwedstrijd

Het Fries Museum organiseerde gedurende het eerste deel van de tentoonstelling een breiwedstrijd en nodigde iedereen uit om een zelfbedachte muts met dierpatroon te breien en in te zenden. Uit het hele land werden de meest originele mutsen opgestuurd. Een jury koos de vijftien meest opzienbarende mutsen uit en die worden nu geplaatst in de tentoonstelling. Bezoekers kunnen tot en met 3 juli stemmen op hun favoriete ontwerp.

 Meedoen

Tijdens de tentoonstelling wordt er elke dag gebreid in het Fries Museum. Er is een breiplaats waar iedereen kan breien. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zitten er zelfs ‘museumbreiers’ klaar. Bovendien organiseert het museum allerlei brei-activiteiten voor jong en oud. Een echte aanrader is de lezing van de Noorse textielontwerpster en breideskundige Annemor Sundbø op zaterdag 14 mei

Gegevens

Begin:
7 april 2016
Einde:
28 augustus 2016

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
058 255 55 00
Website:
www.friesmuseum.nl

Reacties (2)

 1. C.Hol

  De tentoonstelling lijkt me prachtig om te zien. Helaas wat ver als je in Dordrecht woont. Weet u waar de tentoonstelling na Leeuwarden naar toe gaat? Met vriendelijke groeten, mevr. C. Hol

  Reageren
  1. Jan Jouke

   Ik geloof niet dat dit een reizende tentoonstelling is. Wie weet is er een ander Museum geïnteresseerd, maar daar heb ik geen idee van.
   Overigens kunt u van Dordrecht naar Leeuwarden per trein met slechts 1 overstap in Leiden. Het is wel een lange rit van maarliefst drie en een half uur, maar u gaat dwars door de Noordoostpolder dus het is wel een hele mooie lange rit.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.