Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Tapijt van Deurne, Deurne

30 mei - 24 oktober

In 2021 is het 1300 jaar geleden dat de naam van Deurne, toen Durninum, voor het eerst te lezen was in een acte waarin een hereboer een kapel, grond en alle bijhorende zaken, overdroeg aan de abdij van Echternach. Dit idee was de aanleiding voor 8 dames om in een wandtapijt van 20 meter lang en 50 cm hoog de geschiedenis van Deurne af te beelden in 40 grote, kleurige taferelen.

Beginnend na de laatste IJstijd, eindigend met de Peelbrand van april 2020. Met een fries als  onderrand in zwart-grijs van 8 cm hoog en 20 meter lang. Hierin zijn allerlei zaken uitgebeeld die op de een of andere manier een verbinding hebben met de kleurige afbeelding erboven.

Het Tapijt is geborduurd met de techniek die is  tevens is gebruikt in het Tapijt van Bayeux. Een bezoek aan dit tapijt was, met het feit dat een 1300 jarig jubileum niet ongemerkt voorbij mag gaan, de aanleiding om ook voor Deurne iets dergelijks op te zetten.

Het materiaal dat is gebruikt, het linnen waarop geborduurd wordt, het borduurgaren, is door bewoners van Deurne en wijde omgeving geschonken. De tekeningen voor zowel de grote taferelen als die van de onderrand zijn gemaakt aan de hand van afbeeldingen die o.a. te vinden waren bij de Heemkundekring Hendrik Ouwerling, in geschiedenis- en fotoboeken of in bezit van plaatselijke historici.

Het Tapijt vormt het hart van een tentoonstelling die van 30 mei loopt tot 24 oktober en te zien is in de sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Alle dagen behalve maandag geopend van 14-16 uur. In verband met Covid worden de dan geldende maatregelen van het RIVM in acht genomen. Groepen zijn op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden welkom.Toegang vrij.

Media.

https://dmgdeurne.nl/tag/tapijt/

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/20191108/deurnese-geschiedenis-op-%C3%A9%C3%A9n-tapijt

https://www.ed.nl/de-peel/geschiedenis-van-deurne-in-twintig-meter-borduurwerk~a16d6496/

 

 

Gegevens

Begin:
30 mei
Einde:
24 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

sint Willibrorduskerk
Markt 9
Deurne,
+ Google Maps
Website:
https://www.willibrorduskerkdeurne.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.