Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Sokken&Kousen TRC Leiden

5 september 2019 - 19 december 2019

Sokken&Kousen. Een wereld vol verrassingen. De nieuwe TRC tentoonstelling,
Elke ochtend trekken we ze aan, die sokken. Vaak denken we er niet eens aan. Maar achter de ogenschijnlijk gewone sok zit een wereld vol verrassingen. Wist je dat men in Tadzjikistan de meest kleurrijke sokken van bijna een meter lang en een halve meter breed breit?

En dat in het Midden-Oosten sokken vanaf de teen omhoog worden gebreid, terwijl we in Europa de gewoonte hebben om bovenaan te beginnen? En dat handgebreide sokken weer erg populair zijn geworden?

Een belangrijke aanleiding voor de tentoonstelling zijn de zijden kousen die werden gevonden in een wrak uit het midden van de zeventiende eeuw, ontdekt voor de kust van Texel in het noorden van Nederland. Deze met de hand gebreide kousen werden het onderwerp van een speciaal project onder leiding van Chrystel Brandenburgh om de technieken te bestuderen die werden toegepast om deze ultrafijne kousen te breien.
Het project wordt gesponsord door het Prins Bernard Cultuurfonds. De tentoonstelling, naast voorbeelden van gebreide sokken uit de hele wereld,  toont het verhaal van het project en de met de hand gebreide kousen gemaakt door een groep toegewijde en bekwame breiers die de zijden kousen uit de zeventiende eeuw hebben gereconstrueerd.

Gegevens

Begin:
5 september 2019
Einde:
19 december 2019
Evenement Categorie:

Locatie

TRC Leiden
Hogewoerd 164
Leiden, 2311 HW
+ Google Maps
Telefoon:
71 5134144 - (0)6 28830428
Website:
http://www.trc-leiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.