Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

SOFT? Tactiele dialogen | MoMu Antwerpen

28 september 2018 - 24 februari 2019

MoMu presenteert de tentoonstelling ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ op locatie in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen. MoMu focust voor de eerste keer niet op mode maar op textiel, en presenteert het werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren ’70 en ’80 uit haar eigen collectie, in een inspirerende dialoog met hedendaagse kunstenaars die zich vrij uitdrukken in textiel. De jaren ‘60 architectuur met monumentale trappenhal van het Maurice Verbaet Center vormt het indrukwekkende decor van de tentoonstelling.

Liberta Ferket, Treurend vangnet, 1975

In de jaren ‘60 en ‘70 vinden zowel feministische, post-minimalistische als fiber art kunstenaars hun weg naar textiel. Ze worden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de betekenisgevende kracht van dit ‘zachtere’ materiaal. Door de seksistische associatie van textiel met “vrouwenwerk” of “decoratie”, gebruiken feministische kunstenaressen het om de machtsverhoudingen binnen de kunstwereld aan de kaak te stellen.

Ook Belgische kunstenaars, zoals VEERLE DUPONT, SUZANNAH OLIEUX en LIBERTA FERKET drukten zich in de jaren ’70 en ’80 uit in textiel. Hun oeuvre vormt een bijzondere deelcollectie van MoMu. Het werk van de Belgisch-Poolse textielkunstenares TAPTA, een bekendere generatiegenoot, is deel van de ‘Caroline & Maurice Verbaet collection’, een bijzondere kunstcollectie, gericht op Belgische moderne naoorlogse kunst. Hoewel deze textielkunstenaars zich vaak in de marge van de kunstwereld bewogen, waren hun aanhoudende inspanningen cruciaal voor de acceptatie van textiel als medium voor hedendaagse kunst.

 

MoMu presenteert het werk van deze eerste generatie voor het eerst in dialoog met hedendaagse kunstenaars als KATI HECKNEL AERTSANTON COTTELEER,SVEN ‘T JOLLEKLAAS ROMMELAERECHRISTOPH HEFTISTÉPHANIE BAECHLER en KIRSTIN ARNDT. De jongste generatie drukt zich complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. Deze vrijheid danken ze aan de strijd van die eerste generatie en aan de veranderde perceptie binnen de kunstkritiek dat kunstenaars hun artistieke kwaliteit weinig te maken heeft met stijl of medium, maar wel met artistieke intentie.

 

Voor meer informatie: klik hier.  De expositie is te zien t/m 24 februari.

 

 

Gegevens

Begin:
28 september 2018
Einde:
24 februari
Evenement Categorie:

Locatie

Maurice Verbaet Center
Mechelsesteenweg 64 A
Antwerpen, 2018
+ Google Maps
Website:
https://momu.prezly.com/soft-tactiele-dialogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.