Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

SIERADEN – makers & dragers | Museum Volkenkunde, Leiden

13 december 2017

Met deze toonstelling presenteert Museum Volkenkunde de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

Goud, zilver, natuurlijke materialen en glas.
De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.

Ode aan de sieradenmakers
De tentoonstelling is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Museum Volkenkunde, het Afrika Museum, het Tropenmuseum en Wereldmuseum Rotterdam; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en kralenwerk uit Afrika tot zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten, worden deze verhalen verteld.

Oud en nieuw
Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op, zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.

Workshops & sieradenatelier
Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis

MEET & GREET 5 sieradenontwerpers
In de tentoonstelling gaan afwisselend vijf sieradenontwerpers aan het werk. Ze laten zich inspireren door de museumverzameling en maken een nieuw sieraad. Op sommige dagen is het mogelijk ze in hun atelier in de tentoonstelling te bezoeken en in gesprek te gaan.

Aurélie Guillaume: aanwezig tussen 31 maart en 30 april. Meet & Greet. De Canadese Aurélie Guillaume gebruikt voor haar sieraden de traditionele techniek van cloisonné emaille: met draad gemaakte motieven die worden gevuld met emaille. Ze laat zich inspireren door Pop Art, straatcultuur en stripverhalen.
Alejandra Solar: aanwezig tussen 5 mei en 4 juni. Meet & Greet:
Alejandra Solar uit Mexico maakt vrijwel al haar sieraden van ruwe edelstenen waarop ze met speciale printtechnieken afbeeldingen plaatst. Thema’s als magie, nostalgie en de dood komen veelvuldig terug in haar werk.


 

Speciale tentoonstellingscatalogus

Voor de tentoonstelling is een speciale catalogus samengesteld die je naast allerlei prachtige achtergrond verhalen, meeneemt in de wereld van de 4 verschillende materialen van de tentoonstelling, namelijk: goud, zilver, glas en natuurlijke materialen. In de catalogus lees je meer informatie over de meer dan 1000 verschillende objecten die de tentoonstelling rijk is. De catalogus is te koop voor 2 euro bij onze entreebalie.

Gegevens

Datum:
13 december 2017
Evenement Categorie:

Locatie

museum Volkenkunde Leiden
Steenstraat 1,
Leiden, 2312 BS
+ Google Maps
Telefoon:
088 004 2800
Website:
www.volkenkunde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.