Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Saya en Koto – la­gen van stof en van tijd- Amsterdam (Zuid Oost)

23 juni - 4 oktober

De tentoonstelling Saya en koto in Imagine IC wordt op 23 juni  feestelijk geopend door mode ontwerper Aziz Bekkaoui. In aanwezigheid van Saya en koto draagsters, (nog) niet-draagsters onder het genot van een hapje en een drankje met een modeshow en een nieuwe editie van Gespreksstof. Iedereen is welkom vanaf 14.00 uur.

Op zon- en feestdagen dragen veel mensen in Amsterdam Zuidoost hun Sunday best. Vrouwen zie je hier veelvuldig in Caribische snit: een saya of koto, het zijn niet zomaar drachten, maar het resultaat van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden. En ze communiceren aan iedereen die de draagster ziet hoe zij zich erin voelt. Ook vertellen de drachten over familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. Hier aangekomen maken de Surinaamse koto en Antilliaanse saya ook nieuwe fans en inspireren ze hedendaagse ontwerpers.

Wat het belang van tradities en wat zijn de grenzen van vernieuwing? Ook de koloniale ontstaansgeschiedenis van de kledingstukken roept uiteenlopende emoties op. De vraag is hoe we dit erfgoed willen waarderen en levend houden. En ook: wie zijn ‘we’?

Het Research Center for Material Culture en Imagine IC gaan in de tentoonstelling met draagsters en (nog-)niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar hun betekenissen en rituelen. Ze doen dat met de Antilliaans- Surinaamse collectie van Rita Maasdamme als vertrekpunt. Maar voor hun collecties zijn ze ook in best Sundays dresses van elders geïnteresseerd.

In de Saya en koto: lagen van stof en van tijd tentoonstelling laat Imagine IC een voorlopig verzamelresultaat zien. Draagsters en maaksters van saya’s en koto’s vertellen uit welke archieven zij putten – van familieverhalen tot privébibliotheken en het internet. Ze vertellen ook wat zij zelf willen toevoegen en doorgeven. Hoe neemt u koto en saya mee de toekomst in?

Open maandag t/m zaterdag

Meer informatie over de tentoonstelling en het programma tijdens de opening: www.imagineic.nl

Met dank aan: het RCMC, de deelnemende particulieren en de Stichting SurAntAru voor de bruiklenen. Dank ook aan Daan van Dartel van het Tropenmuseum en Wayne Modest van het Research Center for Material Culture van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

 

Gegevens

Begin:
23 juni
Einde:
4 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

Imagine IC
Bijlmerplein 393
Amsterdam Zuidoost,
+ Google Maps
Website:
www.imagineic.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.