Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Pleed een pop-up expo, Leeuwarden

25 juni - 1 september

Pleed is pop-up expositie. Leeuwarder dekens van Leeuwarder wol. Er zijn 87 pleeds te bewonderen, waaronder pleeds van de kinderen van de Eestroom, die leerden weven. Ook zijn er pleeds van garen gesponnen door nieuwe spinners, die op onze nieuwe Leeuwarder spingroep leerden spinnen. En er zijn  fijne pleeds van ervaren spinners, breiers, haker en wevers met de meest bijzondere patronen. En dan is er nog een muur vol prachtig viltwerk. Ook staan er twee weefgetouwen en een spinnewiel. Mocht je geïnspireerd zijn geraakt door alle wol om je heen, dan kun je meteen (leren) weven en spinnen.

Met deze expo wil Pleed belangstelling  vragen voor de kudde en voor de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan. Er zijn 240 schapen in de schaapskudde in Leeuwarden. Ze grazen op de Groene Ster, in Cammingaburen en op andere terreinen rondom de stad. Soms graast er een klein aantal in een binnentuin in de stad. De herder  is Sam Westra, hij doet werk dit al 15 jaar. De schapen zijn Drentse heideschapen, Schoonebekers en Allegaartjes.
Wol is geen afval.
Het is een grote schok om te horen dat de wol van deze schapen tot nu toe naar China gaat, omdat er hier geen vraag naar bestaat. Hoe kan het dat dit kostbare materiaal zomaar wordt weggegeven?Wat gaan we doen? De wol spinnen, breien, haken, weven en vilten tot ‘pleeds’. De zomer kan gebruikt worden voor het wassen en kaarden van de wol.

Pleed is een eenmalig community project waar iedereen die iets met wol heeft, aan kan bijdragen. Het kost niets! In het najaar wordt de wol gesponnen en in de winter en het voorjaar worden de ‘pleeds’ gemaakt (gebreid, gehaakt, geweven en gevilt). We gaan uit van de natuurlijke kleuren van de vachten.

Pleed is een initiatief van: Johanna van Benthem, kunstenaar, Gieneke Arnold, textieldeskundige, Wini van der Zwaag, textielkunstenaar, Dorine van den Beukel, ontwerper

De expo is iedere vrijdag- en zaterdagmiddag geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Adres: Over de Kelders 28 (tegenover het beeldje van Mata Hari), Leeuwarden

Lukt het je niet op vrijdag- of zaterdagmiddagen langs te komen? Buiten openingstijden kun je ook gaan kijken. De pleed ruimte heeft grote ramen en ook vanaf de straat is er is veel te zien.

 

 

Gegevens

Begin:
25 juni
Einde:
1 september
Evenement Categorie:

Locatie

Pleed
Over de Kelders 28
Leeuwarden,
+ Google Maps
Website:
www.Pleed.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.