Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Piet Manders, Geldorp

1 april 2021 - 31 mei 2021

In april en mei ontvangt het Weverijmuseum de textielcollectie. In verband met Corona is de exacte datum van de expositie nog niet bekend. ‘Piet Manders’ uit Mierlo. Weverijmuseum toont deze bijzondere collectie. Piet Manders was een ‘dessinateur’, hij ontwierp stoffen en dessins  voor kleding en woningstoffering. Kleurrijk, vaak met een zilverkleurige zijde draad, met als inspiratiebron bloemen en planten. De specialiteit van Piet Manders was het ontwerpen van dessins voor jacquard-stoffen van pure zijde en zijdeachtige hoofddoeken en folklorestoffen.  Italië was de grootste afnemer van de zijden stoffen. De zijdeachtige hoofddoeken en folklorestoffen waren hoofdzakelijk bestemd voor Nigeria. Een aantal van de stoffenontwerpen van Piet Manders werden destijds verwerkt in de haute-couture collecties van de grote internationale modeontwerpers als Nina Ricci, Christian Dior en Yves Saint-Laurent.

Piet Manders kwam uit een gezin waarvan iedereen in de textiel werkzaam was. Zijn vader werkte bij J.A. Raymakers in Helmond en zijn moeder als weefster in de katoenweverij van De Haes in Mierlo. Zijn drie zussen waren allen coupeuse. Zijn zus Maria Manders was de oprichtster van het huidige Lenssen-Manders Mode in Mierlo
Piet Manders (1928 – 1986) werd geboren in Mierlo. Na de Rooms Katholieke Jongensschool volgde hij een tweejarige opleiding aan de Textiel-dagschool te Eindhoven, waar hij op 31 maart 1943 op veertienjarige leeftijd zijn diploma haalde. Daarna volgden meer opleidingen in de textiel (Helmond), werkte hij bij de N.V. J.A. Raymakers & Co Textielfabrieken en kreeg uiteindelijk een dienstverband bij de Textielfabriek Posterholt (L) waar hij heel veel stoffen en patronen heeft ontworpen en uitgewerkt.

Het Weverijmuseum  heeft een unieke collectie als schenking gekregen van het voormalige zijdemuseum ‘World of Silk’; voorheen gevestigd in Meliskerke (Zeeland). Deze deze aanwinst is bijzonder vanwege het unieke karakter en de verbinding met deze regio (aldus Bert Vermeer, directie Weverijmuseum). Inmiddels is er contact geweest met de familie van Piet Manders (zijn neef en tevens eigenaar van de damesmodezaak Lenssen-Manders in Mierlo). Zij zijn  blij dat de collectie terug is in de omgeving waar Piet Manders is geboren en zijn jeugd doorbracht.

 

Gegevens

Begin:
1 april 2021
Einde:
31 mei 2021
Evenement Categorie:

Locatie

Weverijmuseum
Molenstraat 21
Geldrop, 5564HV
+ Google Maps
Website:
www.weverijmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.