Laden Evenementen

Outsider Art en textiel, Amsteram

23 oktober - 6 december

Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam focust met de tentoonstelling Zacht, Krachtig en Bezield op het medium textiel. Er komt er steeds meer aandacht voor dit materiaal. Er zijn verschillende werkwijzen te zien: er is genaaid, gebreid, gehaakt, getekend, geweven en geknoopt. Stoffen, draden en andere materialen zijn verwerkt in collages en oud materiaal is geupcycled. Het gebruik van geprefabriceerde stoffen met hun kleuren en patronen dwingt de kunstenaars intuïtief te reageren. Stoffen kunnen stijf, grof, zacht en fragiel zijn. Ze zijn voelbaar, kunnen krassen of de huid vleien. 

Deze zomer lag de focus al op textiel bij het Outsiderwear Festival waarbij ontwerpers en outsiderkunstenaars buitengewone ontwerpen presenteerden. In zekere zin bouwt de huidige tentoonstelling hierop voort, maar deze keer wordt uitdrukkelijk de artistiek vrije behandeling van textiel naar voren gebracht. 
Gastcurator Ute Christiane Hoefert zocht voor deze tentoonstelling werken uit die inzicht geven in de diversiteit van de omgang met textiel.

Alleen al een blik op het materiaal triggert associaties. Veel van de deelnemende kunstenaars, zoals Naomi Schupper of Lavina Ngoesmin, hebben kledingresten, uitgeputte maar bezielde stoffen, opnieuw geïnterpreteerd én door hun creaties nieuw leven ingeblazen. 

Deelnemende kunstenaars
De inmiddels 81 jarige Lotti Duinker weefde ambachtelijke theedoeken in het textielatelier Noord van Bijzonder Amsterdams. Na een workshop ‘vrij weven’ begon zij te experimenteren met versieringen als stukjes stof, rafia, kralen, veertjes en allerhande fournituren.
Lavina Ngoesmin (1990) werkt op het atelier van de Witte Olifant in Almere. Ook in haar werk zie je een voorliefde voor decoratie, glitters en texturen. De bewerkte stukken stof zijn losjes aan elkaar genaaid en vaak gevuld waardoor ze een driedimensionaal en abstract karakter krijgen.
Angelique Gijsbertse (1965) exposeerde eerder bij Galerie Beeldend Gesproken en de Art Brut Biënnale in Hengelo. Zij experimenteerde altijd al met textiel in haar schilderijen maar laat nu voor het eerst haar poppetjes, beestjes en fantasiefiguren zien. Zij vindt haar materiaal op straat en rommelmarkten en verandert het vervolgens door het uit elkaar te halen, nieuwe combinaties te maken en die weer aan elkaar te naaien. Daarna worden de poppetjes nauwgezet bedekt met een laag van textiel, kralen, knopen en andere fournituren.
Naomi Schupper (1965) werkt bij de Outsider Art Ateliers en was modeontwerper. Zij heeft zich zelf opnieuw uitgevonden als kunstenaar. Zij werkt veelal met gevonden en bewaarde stoffen en knipsels uit modetijdschriften. Nu voegt zij ook geschilderde en getekende elementen aan haar werk toe.
Nahid Mia (2000) is werkzaam bij textielatelier West van Bijzonder Amsterdams. Hij tekent en borduurt zelfbedachte stripjes en dierfiguren op textiel. 
Autodidact Splitter Splatter (kunstenaarsnaam van Iekeliene Stange, 1984) is een mulitdisciplinair kunstenaar die zich zelf liever professioneel knutselaar noemt. Op een speelse intuïtieve manier creëert zij kostuums, muziek, video’s, set design en keramiek en bouwt hiermee kleurrijke werelden, waarvoor ze inspiratie in de natuur vindt.

Events
De tentoonstelling is vanaf zaterdag 23 oktober geopend voor publiek, een aantal van de kunstenaars zal aanwezig zijn op deze dag.
13 november 14 uur artist talk met Christiane Hoeffert en Naomi Schupper
4 december 15 uur muzikale performance met Splitter Splatter en haar band (onder voorbehoud) 

Outsider Art Galerie
Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam is een samenwerking van zorginstelling Cordaan, Museum de Hermitage Amsterdam en Museum Van de Geest/Outsider Art Museum en heeft als doel de kunst van outsiders een volwaardig podium te bieden. 

Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam
Open: woensdag t/m zondag 12 -17 uur

 

 

Gegevens

Begin:
23 oktober
Einde:
6 december
Evenement Categorie:

Locatie

Outsider Art Galerie in de Hermitage
Neerlandiaplein 7
Amsterdam, 1018 DR Amsterdam
+ Google Maps
Website:
www.outsiderartgalerie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.