Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Museum IJsselstein| Eigentijds vervlochten met MIJ

1 april 2017 - 17 september 2017

In de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’ staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Dit eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein.

Griendcultuur
De natte polders rond IJsselstein leenden zich bijzonder goed voor het verbouwen van wilgenhout en aan het eind van de Middeleeuwen ontwikkelde zich in deze streek de zogenaamde griendcultuur. Werken in de grienden is noeste arbeid. De eenjarige wilgentenen worden geschild en gevlochten tot manden en het vierjarige hout verwerkt tot hoepels voor tonnen. Het is een levendige ‘industrie’ die tot na de Tweede Wereldoorlog duurt, wanneer nieuwe materialen en technieken het eeuwenoude ambacht verdringen. De tentoonstelling is in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein tot stand gekomen en brengt de werkwijze en historische context rondom het IJsselsteinse vlechtwerk in beeld.

Vanaf 11 juni besteden we aandacht aan de vertaling van dit eeuwenoude ambacht in de moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

 

 

 

 

Gegevens

Begin:
1 april 2017
Einde:
17 september 2017
Evenement Categorie:

Organisator

Telefoon:
030-6886800
E-mail:
info@museumijsselstein.n
Website:
http://www.museumijsselstein.nl/ontdek/tentoonstelling-historisch-vervlochten-met-mij

Locatie

Museum IJsselstein (MIJ)
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein, 3401 DS
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.