Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Mooie Plooien | Bergen

13 april 2018 - 28 oktober 2018

Historisch Museum Het Sterkenhuis  toont in deze seizoenstentoonstelling Mooie Plooien hoogtepunten uit de collectie van oprichtster Marie van Reenen-Völter, latere aanwinsten van Het Sterkenhuis en hedendaags werk. Textielkunstenares  Gerda Schimmel  (1953)  laat zich in Het Sterkenhuis inspireren door de rijke geschiedenis van de streekdracht. Van lange stroken wegwerptextiel maakt zij prachtige vormen door te vouwen en in wisselende ritmes te rijgen en aan te snoeren.

Plooien in Bergen
Het museum koestert zijn unieke textielcollectie met juweeltjes van de Hollandse streekmode waaronder gesteven kappen, damasten rokken en versierde jakken, allemaal kunstig voorzien van plooien.
Plooien zijn er in talloze vormen, gedrapeerd of vastgenaaid, functioneel of louter ter versiering, als teken van status of voorgeschreven, maar: altijd elegant. Museum Het Sterkenhuis laat zien hoe de plooien van de kappen, gedragen bij de streekdracht, werden gemaakt. En hoe dames op het platteland de mode volgden, maar die vertaalden naar eigen smaak.

Vanaf de oudheid
Mooie Plooien gaat terug tot de oude Egyptenaren, die gebruikmaakten van een speciale techniek voor het weven van geplooide stoffen. Textielkunstenares Ann Richards (1947), gespecialiseerd in deze techniek, weefde speciaal voor de tentoonstelling een aantal bijzondere stoffen. Prachtige voorbeelden van archeologisch textiel vertellen de geschiedenis van diverse oude plooitechnieken.

Plooien in de mode
Natuurlijk is er ook aandacht voor de rol van plooien in het modebeeld. Historische kleding laat zien hoe plooien het silhouet van de vrouw door de eeuwen heen vormen én veranderen. Van 18e-eeuwse zware damasten rokken met diepe plooien tot grote, poffend geplooide mouwen met strakke manchetten vanaf 1830. De plooi verdwijnt nooit helemaal uit het modebeeld, ook niet met het functioneler worden van kleding in de 20e eeuw. Gelukkig maar, want plooien blijven een plezier om naar te kijken.

 

Gegevens

Begin:
13 april 2018
Einde:
28 oktober 2018
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Het Sterkenhuis
Oude Prinsweg 21
Bergen NH, 1861 CS
+ Google Maps
Website:
http://www.museumhetsterkenhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.