Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Modebeeld 1930-1950, Borne

3 april - 13 oktober

TOEN MODIEUZE VROUWEN NOG DAMES WAREN In het Museum Bussemakerhuis is de tentoonstelling Modebeeld 1930-1950 te zien. Mode is zoveel meer dan kleding. Birthe Weijkamp, de samensteller van de tentoonstelling, is mode- en kunsthistorica, een kenner met een passie voor mode met een vleugje vintage. En meer dan dat. Als ‘vintage’ ervaringsdeskundige draagt Birthe kleding uit de jaren ’30 tot ’50. Wat begon als een zoektocht naar een kostuum voor een feestje groeide uit tot een ware lifestyle. Met Wallis Simpson, de hertogin van Windsor als haar stijlicoon. Foto’s van haar outfits; gebloemde zomerjurken, felgekleurde hoedjes en blonde krullen – waarvoor ze elke nacht met krulspelden slaapt – leverde haar ruim 10.000 instagramvolgers op.

Coco Chanel zei ooit “mode gaat voorbij, alleen stijl blijft.”  De toestand van de economie, sociale veranderingen, opkomende industrialisatie… Alles heeft zijn weerslag in het modebeeld. De collectie van Birthe Weijkamp toont kleding van ‘de gewone vrouw’, mooi gemaakt door huisnaaisters en kleine ateliers. Nederlandse ontwerpers waren in die tijd nog onbekend. Liever koos men voor een zelfgemaakte kopie van een Parijs ontwerper.

Vrouwelijke, glamoureuze mode van de jaren ‘30
In tegenstelling tot de mode uit de jaren 20 van de vorige eeuw, met een recht, slank jongensachtig silhouet zonder taille, laat mode uit de thirties zich het beste omschrijven als: vrouwelijk, glamoureus, hoffelijk én huiselijk.

Sobere mode in de oorlogsperiode
De jaren ’40 kunnen verdeeld worden in een oorlogsperiode en een periode van vrede en wederopbouw.

In de naoorlogse periode van wederopbouw wordt het silhouet weer ultra-vrouwelijk
Na de Tweede Wereldoorlog verdween langzamerhand het sobere modebeeld van de jaren ’40.

Trends volgen elkaar op maar lijken ook altijd weer terug te komen
Mode is en blijft fascineren. Oude kleding wordt vanzelf weer modern maar behoudt een zweem van nostalgie. Over deze golfbewegingen van de modegeschiedenis gaat deze tentoonstelling. Interessant voor wie herinneringen wil ophalen aan de jaren 1930-1950. Maar ook een goede gelegenheid om (klein)kinderen te laten zien wat er gedragen werd en hoe creatief men soms was in tijden van nood om er toch modieus uit te zien. Ook liefhebbers van vintagemode kunnen hun hart ophalen. De tentoonstelling modebeeld 1930-1950 in Museum Bussemakerhuis, gelegen midden in de pittoreske kern van Borne, is van 3 april tot 12 oktober te bewonderen en laat je voorgoed anders naar mode kijken.

Gegevens

Begin:
3 april
Einde:
13 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

Bussemakershuis
Ennekerdijk 11
Borne, 7622 ED
+ Google Maps
Telefoon:
074-2669636
Website:
www.bussemakerhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.