Laden Evenementen

Mode op de bon, Amsterdam

20 juli - 6 september

Tekort aan textiel
Tijdens de bezetting ontstond een groot tekort aan textiel; al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon. De schaarste veranderde het modebeeld. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums. Het model werd daardoor rechter en breder. Om stof te besparen waren de rokken korter. Kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.

Creatief
De tentoonstelling Mode op de bon toont hoe de mode veranderde tijdens de bezetting en hoe werd omgegaan met het gebrek aan textiel. Te zien zijn jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Want wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn.

Hergebruik
Tegenwoordig is er een overvloed aan kleding beschikbaar. Toch is onder modeontwerpers hergebruik een trend. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling zijn ontwerpen te zien van onder anderen Viktor&RolfRonald van der Kemp en Lisa Konno.

 

Gegevens

Begin:
20 juli
Einde:
6 september
Evenement Categorie:

Locatie

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61
Amsterdam,
+ Google Maps
Website:
https://www.verzetsmuseum.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.