Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Marjan Eggels, Eindhoven

8 oktober 2019 - 24 november 2019

Textiele 3D-ontwerpen door Marjan Eggels.
Tijdens de Dutch Design Week 2019 toont Marjan Eggels haar 3D-ontwerpen in diverse textieltechnieken.
In 2018 raakte Marjan geïnspireerd door de sjablonen van architect Pierre Cuypers. Tijdens haar  project, geïnspireerd door deze sjablonen , heeft oude en nieuwe textieltechnieken bestudeerd, spinnen, borduren, lasersnijden en industrieel breien met ‘fabrieksgaren’. Als onderdeel van het project werkte ik ze met het TextielLab Tilburg om een ​​sjaal met geschenkverpakkingen in een aantal kleurencombinaties te produceren.
In de oude technieken heeft ze handmatig garens ontwikkeld en gesponnen. Het uitgangspunt voor het maken van garens was om de structuur van het originele schapenvlies zichtbaar te houden.
Er zijn meer dan 400 schapenrassen, allemaal met hun unieke vacht. Er zijn met speciale looks in de jas, krullen, lange strengen. Als een draad wordt gemaakt, gekaard en machinaal gesponnen, blijft er niet veel over van deze uiterlijke kenmerken van de structuur van de vacht. Ze vond dit jammer en zag het als een uitdaging om het garen zo te maken dat de uiterlijke kenmerken van de vacht zichtbaar blijven. Het is mogelijk, maar het is een arbeidsintensief proces.

Marjan wilde vaardigheden in het ambacht van het maken van afwijkende garens combineren met moderne (machine) productiemethoden. Ik experimenteerde met handgesponnen garen in combinatie met een nieuwe techniek, in dit geval machinaal breien. Dit heeft geresulteerd in monsters die de basis vormen voor stoffen en / of objecten van textiel in de moderne architectuur. Ze zijn niet alleen decoratief, maar hebben ook een functionele waarde, namelijk een akoestisch effect en isolerend vermogen.

Gegevens

Begin:
8 oktober 2019
Einde:
24 november 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Sint Catharinakerk
Catharinaplein 1
Eindhoven, 5611 GH
+ Google Maps
Website:
https://www.ddw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.