Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Marijke Breuers Harderwijk

10 september 2019 - 27 oktober 2019

Voor de expositie Sporen in het Stadsmuseum Harderwijk selecteerde Marijke Breuers werken die grotendeels geïnspireerd zijn op haar jeugd in het Harderwijk van de jaren 50 en 60. Met het gezin op de fiets naar de zandverstuiving, picknicken, paddenstoelen plukken in het bos en kampvuren maken. Mollige kinderarmpjes, afgezakte sokjes, bloemen en vlinders. Het zijn flarden van nostalgie.


Maar wie beter kijkt ziet ook gezichtloze figuren, soms verward geraakt in een kluwen van draden. Of lege ruimtes die overwoekerd zijn door weelderige planten. Haar herinneringen zijn niet enkel zoet.
De waarden bescheidenheid en beleefdheid, die in de jaren 50 als het grootste goed werden gezien, ervoer ze in haar jeugd soms als benauwend. Er was weinig speelruimte voor het individu. Middels haar werk onderzoekt de kunstenaar haar jeugd en vraagt zich daarbij af welke sporen het verleden heeft achtergelaten in het heden. ‘Wat koester ik en wat laat ik los?’.
Ze maakt daarbij gebruik van een heel persoonlijke symboliek die niet uitgesproken of uitgelegd hoeft te worden, maar die nadrukkelijk een beroep doet op de verbeelding en de eigen associaties van de beschouwer.

Marijke  combineert in deze werken tekeningen met foto’s en textiel. Ze experimenteert graag met technieken en materialen en zoekt naar manieren om zich zo goed mogelijk uit te kunnen drukken. Het gebruik van textiel sluit in dit geval aan bij haar lagere schooltijd, toen ze leerde breien en borduren.
Zoeken, proberen, ontdekken en zichzelf blijven verrassen, zowel wat betreft techniek als wat betreft inhoud, dat kenmerkt het kunstenaarschap van Marijke Breuers. Marijke Breuers was jarenlang werkzaam als grafisch ontwerper en kunstdocent. Gaandeweg groeide het verlangen om als autonoom kunstenaar haar eigen verhalen te kunnen vertellen. Verhalen die vaak autobiografisch zijn, onbewust en associatief opkomen en al tekenend in beelden worden omgezet. Nu ze zich bevindt in een fase van terugkijken komen als vanzelf herinneringen aan vroeger bovendrijven in haar werk.

 

 

 

 

 

Gegevens

Begin:
10 september 2019
Einde:
27 oktober 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
Harderwijk, 3841 CC
+ Google Maps
Website:
https://www.stadsmuseum-harderwijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.