Museum De Lakenhal presenteertMajalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken. In dit kunstproject worden de verbanden tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel onderzocht. Voor deze installatie lieten de kunstenaars een nieuwe stof weven, geïnspireerd op historisch onderzoek. Er zijn gesprekssessies met een diverse groep mensen uit Leiden en omgeving. Tijdens de ’ontrafelsessies’ deelden de participanten verhalen, ervaringen en liederen over kolonialisme en slavernij. Het ontrafelde textiel werd verwerkt in een installatie van tactiele sculpturen en de verhalen verweven tot liederen.
De opening van de installatie is op vrijdag 8 november van 19.00 tot 22.00 uur de . Op zondag 8 december vindt om 14.00 uur nogmaals de performance Majalla’s Mantel plaats.
Kunstenaar Sarah van Lamsweerde (NL/BE) werkt in dit project samen met erfgoedspecialist en performer Alicia Hoost (NL/SU), theatermaker en stemperformer Esther Mugambi (AU/KE), beeldend kunstenaar Eugenie Boon (NL/CW) en textielkunstenaar Claire Zandvliet (NL).
De naam Majalla verwijst naar een tot slaaf gemaakt jongetje dat werd genoemd in de correspondentie rondom Daniel van Eijs, een 18de-eeuwse Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar. Historicus Sjoerd Ramackers ontdekte dit tragische verhaal tijdens zijn onderzoek naar de rol van Leiden in de koloniale geschiedenis in opdracht van Museum De Lakenhal. Majalla staat symbool voor de talloze levens die verloren gingen op de plantages van Van Eijs in Berbice (het huidige Guyana), waar de gemiddelde levensduur van tot slaaf gemaakte mensen slechts acht jaar bedroeg.
Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij, besloten Hoost en Van Lamsweerde om postuum een vrijheidsmantel te creëren voor Majalla en zijn lotgenoten. Deze mantel, een symbool van hoop en waardigheid, verbeeldt hoe Majalla zichzelf had kunnen bevrijden in een wereld van inhumane uitbuiting.
Foto: Claire Zandvliet | Ontwerp kraag: Janneke Raaphorst