Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Licht en Schaduw | Uniakerk Bears (Frl)

15 juli 2018

 Damastweversgilde organiseert een tentoonstelling met als onderwerp: Licht en Schaduw.
Al was het vroeger keihard werken in de weverij met zwaar lichamelijke arbeid, toch is er ook heimwee naar het ambacht, naar de kennis die verloren lijkt te gaan. Ze zijn er nog: speciale getouwen om damast op te weven, ooit ontworpen voor het thuis weven van linnengoed en zijn ze er nog: weefsters die ruimte hebben gemaakt om zo’n groot getouw te plaatsen en het ambacht in ere te houden. Het kost tijd, het is een langzaam proces, maar als het ontwerp/ de tekening stukje bij beetje  te voorschijn komt is er de rijke beloning.

En dan is er het vernieuwen binnen de traditie. Wij kunnen nu ontwerpen op de computer, hebben daardoor een breder scala van mogelijkheden. Ook het trekken van het patroon kan op 1 getouw(TC) al door de computer gebeuren.

En omdat Leeuwarden/ Friesland de culturele hoofdstad van Europa is dit jaar en damast daar een onderdeel van hoort te zijn, vindt die tentoonstelling plaats in de kerk van Bears, een klein terpdorp,waar ooit de Uniastate stond, nu nog te zien in contouren, onder de rook van Leeuwarden en wel in de maanden juli, augustus en september. De tentoonstelling gaat daarna door naar Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland om ook daar de belangstelling voor  thuis weven van damast weer aan te wakkeren.

Uniakerk Bears (Frl)

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00
juli, augustus, september

Lezing:  “Damast uit de kast”  door Netty Weenink
zondag 15 en 29 juli, 12 augustus: 14.30
Lezing en tentoonstelling zijn gratis te bezoeken.

Gegevens

Datum:
15 juli 2018
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Uniakerk
Bears (Frl), + Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.